Volledig scherm
© Getty Images

Komend weekeinde geen profvoetbal in Brabant

Geen eredivisie en een streep door veel andere evenementen. De provincie Noord-Brabant neemt maatregelen om verdere uitbreiding van het coronavirus te beteugelen. Dat maakten de drie veiligheidsregio’s van Noord-Brabant zojuist bekend op een persconferentie in Den Bosch.

De thuiswedstrijden van PSV, Willem II en RKC Waalwijk tegen respectievelijk FC Emmen, Heerenveen en FC Groningen gaan komende speelronde niet door. In de Keuken Kampioen Divisie zou TOP Oss thuis spelen tegen FC Den Bosch en Jong PSV tegen Go Ahead Eagles. Tot een algehele afgelasting vanwege het nieuwe coronavirus komt het vooralsnog niet. ,,We volgen daarin de beslissingen van de betreffende veiligheidsregio’s”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Brabant is de provincie die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Behalve het absolute aantal besmette gevallen speelt daarbij ook mee dat bij relatief veel gevallen onduidelijk is waar die is opgelopen. Gisteren werd aan Brabanders al gevraagd indien mogelijk thuis te werken. De volgende stap is nu evenementen met grote toeschouwersaantallen te schrappen. Brabant zet, in ieder geval tot komende maandag, in op het beperken van sociale contacten. Daarbij wordt voor de gehele provincie één lijn getrokken.

De Brabantse burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven) hebben geen besluit genomen over het amateurvoetbal, omdat daar geen tribunes vol toeschouwers zijn, zoals bij het profvoetbal. Als de KNVB tot de conclusie komt dat het amateurvoetbal niet door kan gaan, “zouden wij dat ondersteunen”, stelden de burgemeesters.

PSV zegt begrip te hebben voor het besluit. ,,Wij conformeren ons aan het besluit dat door de specialisten is genomen”, stelt de Eindhovense voetbalclub.

Scenario's

In Zeist vindt morgen een bijeenkomst plaats met de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en alle betaaldvoetbalorganisaties. Daar worden onder meer de gevolgen van deze afgelasting en de mogelijke scenario’s voor als er nog meer maatregelen volgen besproken.

Morgen wordt ook besloten wat deze maatregelen voor gevolgen heeft voor het amateurvoetbal. Dit besluit zal zo spoedig mogelijk gecommuniceerd worden.

The Dutch Masters

Het internationale paardensportevenement The Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, is nog niet definitief geschrapt. Dat zegt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

,,Op dit moment bekijken we of er in een andere vorm kan worden gereden, bijvoorbeeld met een maximaal aantal toeschouwers van 1000", aldus Van der Heijden. Hij verwacht in de loop van de middag uitsluitsel.

Bij de Dutch Masters staan onder meer topwedstrijden in dressuur en springen op het programma, die ook weer gelden als kwalificaties voor andere buitenlandse wedstrijden. Bij de Dutch Masters, dat donderdag zou beginnen, komen over vier dagen genomen ongeveer 65.000 toeschouwers.