Vivian Sevenich van de Nederlandse waterpolosters.
Volledig scherm
Vivian Sevenich van de Nederlandse waterpolosters. © ANP

OKT waterpolosters in Italië verplaatst naar mei

Het olympisch kwalificatietoernooi voor waterpolosters is verschoven naar 17 tot en met 24 mei. De internationale zwembond laat uiterlijk 20 april weten of het evenement in Triëst of ergens wordt gehouden.

Het kwalificatietoernooi voor de Spelen in Tokio zou eigenlijk van 8 tot en met 15 maart in het Italiaanse Triëst plaatsvinden. Vanwege het coronavirus werd die titelstrijd eerder deze week afgelast.

,,Het is voor iedereen die bij het coronavirus betrokken is natuurlijk heel erg vervelend’’, reageert bondscoach Arno Havenga van de Nederlandse waterpolosters. ,,Voor ons is het lastig. We hadden een plan gemaakt voor tot en met 14 maart. We moeten even terug naar de tekentafel. Ik schat in dat op 22 mei de halve finale wordt gespeeld, dat wordt ons volgende piekmoment. Maandag gaan we met de staf bij elkaar zitten. We starten natuurlijk niet vanaf nul, de ploeg is fit en klaar voor een toernooi. Nu moeten we periodiseren en ervoor zorgen dat de dames er over een week of tien, elf, opnieuw klaar voor zijn. Dat gaan we doen.’’

“Gezien de recente ontwikkelingen begrijpen we de beslissing van de FINA om het toernooi later te spelen”, zegt André Cats, technisch directeur KNZB. “De waterpolodames zijn volop in voorbereiding op dit toernooi en gaan door met hard trainen in Zeist. Want we willen ons natuurlijk kwalificeren voor de Spelen.”

Oranje heeft al drie kansen gehad om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar steeds grepen de vrouwen naast een ticket. Op het OKT, de laatste kans, worden twee startbewijzen verdeeld. Oranje treedt op het kwalificatietoernooi aan tegen onder meer Italië.

De Nederlandse mannen strijden van 22 tot en met 29 maart in Rotterdam om plaatsing voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio.

Brigitte Sleeking van de Nederlandse waterpolosters.
Volledig scherm
Brigitte Sleeking van de Nederlandse waterpolosters. © BSR Agency