De marathon kan op 5 april niet doorgaan in Rotterdam.
Volledig scherm
De marathon kan op 5 april niet doorgaan in Rotterdam. © ANP

Marathon Rotterdam op 5 april afgelast vanwege coronavirus

De Marathon Rotterdam die op zondag 5 april gehouden zou worden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is zojuist bekendgemaakt. Er is besloten de hardloopwedstrijd te verplaatsen naar een datum later dit jaar. Wanneer is nog niet bekend.

Organisator Golazo Sports heeft besloten om alle evenementen tot en met 19 april nu niet door te laten gaan. Gezien de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis wordt het niet verantwoord geacht om het evenement te houden. Er werd al weken gespeculeerd of het evenement waar jaarlijks zo’n 50.000 deelnemers op af komen wel doorgang kon vinden. Ook de Utrecht Marathon van zondag 19 april moet op een andere dag worden gehouden.

Er is sinds gisteren een speciale lijst met criteria om de risico’s van evenementen vast te stellen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar het aantal bezoekers, hoe ver de deelnemers moeten reizen om er te komen en of er veel wordt geschreeuwd. De marathon scoort op veel punten.

Hulpdiensten

Dat de Marathon Rotterdam enorm veel werk voor de ambulancediensten en ziekenhuis kan zijn, bleek in 2007. Toen werd de marathon na enkele uren gestaakt. Vanwege de hitte werden vele lopers onwel. Tientallen moesten met de ambulance naar de spoedeisende hulp. Dertien werden er daadwerkelijk opgenomen. Ook de belasting op de hulpdiensten ten tijde van de coronacrisis kan een afweging zijn om het niet door te laten gaan.

Voor lopers die maanden hebben getraind voor de marathon zal de teleurstelling groot zijn. Gezien de laatste ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen, werd door velen al wel verwacht dat het loopevenement niet door zou gaan. Wanneer de marathon nu zal worden gehouden, is nog niet bekend. ,,Daar moet nog overleg over worden gehouden. Onze prioriteit is nu iedereen op de hoogte te stellen”, zegt Merel Saura van Golazo Sports. ,,De deelnemers, maar ook de vrijwilligers en leveranciers bijvoorbeeld.”

Eerder werd al bekend dat de marathon van Parijs niet doorgaat. Die zou in hetzelfde weekend als Marathon Rotterdam zijn gehouden. 

Lees alles over het coronavirus in de regio Rotterdam in ons dossier en dit overzicht met alle besmettingen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam