Burgemeester Jan Pieter Lokker.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Pieter Lokker. © Gemeente

Burgemeester: Pas op voor corona-nepnieuws

Burgemeester Jan Pieter Lokker waarschuwt inwoners van de Hoeksche Waard over foutieve berichten over het coronavirus. Zo gaat er onder meer een nepbericht rond met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid als vermeende afzender.

Volgens het bericht is sprake van een mega-coronauitbraak in Oud-Beijerland en zijn een school en kinderdagverblijf om die reden per direct gesloten. Lokker: ,,Iedereen maakt zich zorgen, ik ook. Dat is heel menselijk. Maar ik zou de Hoeksche Waarders willen vragen: wees voorzichtig met het doorsturen van verhalen op Twitter, Facebook en Whatsapp. Er zit ook nepnieuws tussen en dat maakt mensen alleen maar nodeloos nóg ongeruster.''

Door wie het bericht is verspreid, is onduidelijk. Persbureau Reuters meldde gisteren op basis van een gelekt document dat de Russen bezig zijn met een 'aanzienlijke desinformatiecampagne' om de impact van de coronacrisis via paniek en wantrouwen te vergroten.

Tweede dode

Eerder deze week werd bekend dat er inmiddels twee inwoners uit de de Hoeksche Waard zijn overleden als gevolg van het coronavirus. Een 86-jarige man uit Oud-Beijerland en een 71-jarige die in het ziekenhuis in Rotterdam was opgenomen. Behalve de twee Hoeksche Waarders overleden in de regio Rotterdam ook een inwoner van de gemeenten Nissewaard en Goeree-Overflakkee. Het dodental in de regio staat daarmee op vier.

Lokker: ,,Als burgemeester leef ik mee met iedereen die door dit virus een geliefde verliest, naasten heeft die ziek zijn of op een andere manier hard geraakt worden door het virus of de maatregelen die we nemen om het virus te bestrijden. Ik wil dan ook de naasten van het overleden slachtoffer alle sterkte wensen.''

Met nog eens zestien mensen die positief hebben getest op het coronavirus is de Hoeksche Waard in de regio Rotterdam na de Maasstad de gemeente die het hardst getroffen lijkt te zijn. Ook op Goeree-Overflakkee, Dordrecht en op het eiland Voorne-Putten zijn veel mensen besmet geraakt.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen