Het coronavirus onder de microscoop
Volledig scherm
Het coronavirus onder de microscoop © Getty Images/iStockphoto

Drie nieuwe coronadoden, aantal besmettingen in regio naar 205

In de Rotterdamse regio zijn drie nieuwe coronadoden gemeld door de GGD Rotterdam-Rijjnmond: Twee inwoners van Nissewaard en één Rotterdammer. Het totaal staat nu op zes doden. Eerder bleken uit de cijfers van het RIVM de regio 205 patiënten te tellen. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 24 uur het hardst van de hele week, met 53.

Naast Rotterdam (23) vinden de grootste stijgingen plaats in de gemeenten Goeree Overflakkee (6) en Hoeksche Waard (5). De 205 besmettingen zijn zowel in de GGD-regio Rotterdam-Rijnmond als in de Hoeksche Waard. In de gemeente Zuidplas zijn, als enige gemeente in de regio, nog geen positieve testen geweest. Het aantal besmettingen is een graadmeter van hoeveel mensen ernstig ziek zijn. 

Dat blijkt ook uit het aantal patiënten in het ziekenhuis, waar het veel drukker is op de spoedeisende hulp. Daarom zet Franciscus Gasthuis & Vlietland tenten neer en krijgt het Ikazia Ziekenhuis portakabins en een tweede spoedeisende hulp. Alles om de toestroom van patiënten aan te kunnen, en patiënten die (mogelijk) het coronavirus hebben gescheiden te houden van mensen die heel andere problemen hebben.

Testen

Op dit moment zijn de regels voor het testen anders dan in het begin van de crisis. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een een zwakke gezondheid hebben, worden getest als zij in het ziekenhuis liggen of de vrees is dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook medewerkers van ziekenhuizen worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen.

In heel Nederland vielen de afgelopen 24 uur dertig coronadoden. Het totaal staat op 106. In de Rotterdamse regio zijn minstens zes mensen om het leven door de gevolgen van corona. Twee uit de Hoeksche Waard, een uit Nissewaard en een uit Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee waren eerder al bekend. Daar zijn nu een Rotterdammer en twee inwoners van Nissewaard bijgekomen.

  1. De verzorger met visjes! Blijdorp-pinguïns gaan uit hun dak
    video

    De verzorger met visjes! Blijdorp-pin­guïns gaan uit hun dak

    Publiek hebben de pinguïns in Diergaarde Blijdorp al weken niet meer gezien, dus dan is het een dagelijkse fuif als de verzorger met lekkere visjes bij de kolonie binnenstapt. Om de feestvreugde nog verder te vergroten, duikt een deel van deze Oceaniumbewoners met veel enthousiasme het privézwembad in. Een paar waaghalzen nemen de gelegenheid te baat om te laten zien hoe je een beetje sportief úit het water komt, namelijk met een ludiek sprongetje. Eén durfal is zelfs niet te beroerd even breeduit te poseren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam