In woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn meerdere bewoners besmet.
Volledig scherm
In woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn meerdere bewoners besmet. © john de pater

Vier coronapatiënten overleden, recordstijging aantal besmettingen

In de Rotterdamse regio zijn de afgelopen 24 uur vier coronapatiënten overleden. Ze komen uit Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee en Rotterdam. Het totaal staat nu op negentien. Het aantal bevestigde besmettingen liep het hardst op sinds het begin van de crisis. 

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het RIVM. Er waren 71 positieve testen, waardoor het totaal ruim boven de 500 komt. Goeree-Overflakkee kleurt donkeroranje, omdat er per inwoner de meeste besmettingen zijn. Op Goeree-Overflakkee kwamen er 12 vastgestelde besmettingen bij. Het veel grotere Rotterdam heeft er 18. 

In de gemeente op de Zuid-Hollandse Eilanden is een uitbraak van het coronavirus. Van de woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn 3 bewoners overleden en 13 besmet. Nog eens 13 bewoners werden getest. Hoeveel daarvan ook corona hebben, is niet bekend. Of de patiënt die de afgelopen dag overleed ook in het woonzorgcomplex woonde, is ook niet bekend.

Overleden

In de hele regio zijn negentien regiogenoten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De patiënten komen uit Nissewaard (4), Goeree-Overflakkee (4), Hoeksche Waard (3), Rotterdam (4), Capelle (1), Albrandswaard (1), Schiedam (1) en Ridderkerk (1). De vier die de afgelopen dag overleden, kwamen uit Goeree-Overflakkee, Rotterdam, Capelle en Albrandswaard. In de laatste twee gemeenten was het de eerste patiënt die overleed. 

Op de kaart van het RIVM is goed te zien welke gemeenten relatief de meeste besmettingen hebben. Goeree-Overflakkee kleurt vandaag voor de eerste keer donkeroranje. De gemeente heeft relatief gezien nu meer besmettingen dan de Brabantse steden Tilburg en Breda. Albrandswaard en Westvoorne zijn donkerdergeel dan andere regiogemeenten.

In Albrandswaard is er geen verband tussen de verschillende coronapatiënten, zo heeft de gemeente begrepen. ,,Het is niet te vergelijken met Goeree-Overflakkee.’’ Ook in Westvoorne zou er geen brandhaard zijn. Het gaat in deze kleinere gemeente ook om veel minder besmettingen, namelijk 8. In totaal staat de teller voor het verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad nu op 532.

Testen

De regels voor het testen zijn anders dan in het begin van de crisis. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een zwakke gezondheid hebben, worden getest als de vrees bestaat dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook patiënten in het ziekenhuis en mensen die in ziekenhuizen werken, worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen. Er zijn vele malen meer mensen ziek dan dat er mensen zijn getest.

  1. De verzorger met visjes! Blijdorp-pinguïns gaan uit hun dak
    video

    De verzorger met visjes! Blijdorp-pin­guïns gaan uit hun dak

    Publiek hebben de pinguïns in Diergaarde Blijdorp al weken niet meer gezien, dus dan is het een dagelijkse fuif als de verzorger met lekkere visjes bij de kolonie binnenstapt. Om de feestvreugde nog verder te vergroten, duikt een deel van deze Oceaniumbewoners met veel enthousiasme het privézwembad in. Een paar waaghalzen nemen de gelegenheid te baat om te laten zien hoe je een beetje sportief úit het water komt, namelijk met een ludiek sprongetje. Eén durfal is zelfs niet te beroerd even breeduit te poseren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam