Koningsdag in Dordrecht gaat niet door.
Volledig scherm
Koningsdag in Dordrecht gaat niet door. © Rinie Boon

Dordrecht zet een streep door festiviteiten Koningsdag en Bevrijdingsdag

Koningsdag in Dordrecht is afgelast. Dat meldt het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht. Ook de viering van Bevrijdingsdag gaat niet door.

Het besluit is maandagmiddag genomen, in overleg met de gemeente Dordrecht. ,,We hebben hier de afgelopen veertien dagen mee gezeten. Wordt het beter? Gaan we het redden? We zijn altijd het eerste evenement in het jaar”, aldus voorzitter Peter van der Leer. Het is niet meer haalbaar, is de conclusie. Het is volgens het comité nog maar de vraag of na 6 april de voorbereidingen verder kunnen gaan, dus is het zekere voor het onzekere genomen. 

Burgemeester Wouter Kolff heeft begrip voor het besluit: ,,Ik ondersteun het besluit van het comité volledig, maar natuurlijk niet met plezier. Veel vrijwilligers zijn de afgelopen maanden bezig geweest met alle voorbereidingen. Ik wil iedereen die daar een rol bij heeft gespeeld hartelijk danken. We kunnen het ons nu echt niet veroorloven om grote groepen mensen bij elkaar te brengen. De veiligheidsregio inventariseert op dit moment alle komende evenementen in onze regio en bereidt daarover op korte termijn besluiten voor.”

Niet verplaatsen

Het comité in Dordrecht kwam nog met het idee Koningsdag te verplaatsen. ,,We hebben bij de nationale bond 31 augustus voorgesteld: de verjaardag van Wilhelmina. Dat is nog ver weg. Maar omdat we helemaal niet weten hoe we er dan voor staan, besloot de bond dat niet te doen.” Pas volgend jaar wordt in Dordrecht dus weer de verjaardag van de Koning gevierd. Alblasserdam en Papendrecht namen al hetzelfde besluit.

Ook de festiviteiten rondom Bevrijdingsdag op 5 mei zijn afgelast. Voor Dodenherdenking, een dag eerder, wordt gekeken naar het alternatief. ,,Het wordt in ieder geval niet zoals we het kennen, met zoveel mensen op het Sumatraplein”, zegt Van der Leer.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht