De weekmarkt op het Statenplein van Dordrecht in coronatijd.
Volledig scherm
De weekmarkt op het Statenplein van Dordrecht in coronatijd. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Dordtse weekmarkt mag vrijdag weer bijna helemaal open

De Dordtse weekmarkt mag weer uitgebreid worden. Vanaf vrijdag zijn kraamhouders met non-food-artikelen weer welkom. Op de uitgeklede weekmarkt mochten de afgelopen weken alleen kramen met voedingsmiddelen staan.

Dat meldt voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, die ook burgemeester is van Dordrecht. Om ruimte te maken voor de extra kramen wordt het gebruikelijke marktterrein in ere hersteld, zodat de markt vrijdag en zaterdag als vanouds weer plaatsvindt op de Sarisgang en het Statenplein, dus mét kleding, schoenen, telefoonhoesjes et cetera.

De afgelopen weken concentreerde de markt zich op dat plein, nadat er zeven weken lang een verbod was op de markt vanwege de coronacrisis en de kans op verspreiding van het virus door bezoekers. Om deze uitbreiding nu mogelijk te maken wordt éénrichtingsverkeer ingesteld en verplichte looproutes, zodat mensen elkaar niet kruisen of tegenkomen als zij boodschappen doen.

Ruimte

John Stoel van de Vereniging Ambulante Handel regio Dordrecht is blij met het besluit, waarvoor hij achter de schermen wekenlang hard gestreden heeft. ,,Nu is er gelukkig voor iedereen weer plaats, al heeft niet elke ondernemer dezelfde ruimte als normaal.’’ Om iedereen een plekje te kunnen geven hebben marktkooplui die normaal gesproken meerdere kramen hebben er een aantal moeten inleveren.

Er staan vrijdag en zaterdag zodoende honderd kramen in de Dordtse binnenstad, waar dat er in normale tijden 160 zijn. ,,Daar is nu geen plek voor, omdat overal looppaden van 9 meter breed moeten zijn.’’

Kolff zegt tevreden te zijn over het verloop van de afgelopen drie weekmarkten, waar het telkens op zaterdagmiddag druk werd, maar volgens hem nooit zo druk dat geen anderhalve meter afstand kon worden gehouden. Dat geldt ook voor de Dordtse binnenstad in zijn geheel.

Tot op heden hoefden nog geen straten te worden afgesloten, waar dat in andere steden wel gebeurde. ,,Uiteraard monitoren we nauwere straten. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de Kolfstraat tussen twee drukke gebieden in. Als het daar volloopt, dan zouden we kunnen besluiten die tijdelijk af te sluiten.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht