Parkhuis Dordrecht
Volledig scherm
Parkhuis Dordrecht © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Meer dan de helft bewoners Parkhuis besmet met coronavirus, acht mensen overleden

Nadat opnieuw alle bewoners van het Parkhuis in Dordrecht zijn getest, blijkt dat nu meer dan de helft van hen het coronavirus onder de leden heeft. Acht mensen zijn de afgelopen weken overleden aan de gevolgen van het virus. 

Van de 190 bewoners in het Parkhuis, zijn er nu 101 besmet. Gisteren waren het er nog 86. Zij zijn allemaal opgenomen op de speciale corona-afdeling die het verpleeghuis heeft ingericht in één van haar vleugels. ,,Er is gelukkig voorlopig nog voldoende plek om alle patiënten op die afdeling te verzorgen. Dat is heel fijn", zegt woordvoerder Yone van Beek. ,,Maar weer vijftien patiënten er bij ten opzichte van gisteren, dat is toch weer best flink.”

Het Parkhuis test iedere zeven dagen alle bewoners die niet eerder positief getest zijn geweest op het virus, dat is dinsdag weer gebeurd. Procentueel gezien waren er nu veel minder positieve testen dan bij de eerste testronde vorige week. ,,Dus hopelijk zijn het er volgende week nog minder.” Mochten bewoners tussen de twee testmomenten klachten hebben die kunnen wijzen op Covid-19, worden ze ook gelijk getest. 

Parkstaete

Tot nu toe bleef het coronavirus bij het Parkhuis beperkt binnen de vier muren van de hoofdlocatie aan de Haaswijkweg Oost. Bij de laatste testronde is gebleken dat ook één bewoner van de locatie Parkstaete, bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, besmet is geraakt. Gevolg daarvan is dat alle bewoners daar op hun eigen kamer zullen moeten blijven en dat het personeel extra beschermingsmiddelen zal gebruiken bij de verzorging van de cliënten. De patiënt verbleef op de geriatrische revalidatie afdeling van Parkstaete, op de derde verdieping, en is nu overgeplaatst naar de vierde verdieping waar eerder al een corona-afdeling is ingericht. 

Op dit moment zijn er 359 testen uitgevoerd bij medewerkers van alle locaties van het Parkhuis. Daaruit is gebleken dat 47 mensen het virus hebben, dat is 6,6 procent van het totaal aantal medewerkers. ,,Mensen met klachten blijven thuis. Mensen zonder klachten in principe ook. Maar mocht het nodig zijn, kunnen we hen inzetten op de corona-afdeling, met extra beschermende middelen zodat ze geen collega's besmetten.” Tot nu toe kan het verpleeghuis het nog bolwerken qua personeelsbezetting. Maar er lopen al gesprekken om extra krachten van buitenaf in te kunnen zetten, mocht dat nodig zijn. 

Geen bezoek

Het grote aantal besmettingen heeft als gevolg dat bezoek aan alle locaties van het Parkhuis nog niet mogelijk is vanaf 25 mei. Het kabinet kondigde dinsdag aan dat bezoek mondjesmaat weer naar binnen mag bij verpleeghuizen, als er sprake is van geen besmettingen. ,,Ondanks dat we begrijpen dat de behoefte hieraan groot is, willen we ook zorgvuldig omgaan met het aanpassen van de bezoekregeling. De eisen die hieraan gesteld worden, vragen om extra personele inzet, terwijl wij deze capaciteit op dit moment hard nodig hebben voor de zorg voor de bewoners op de hoofdlocatie.” Het parkhuis zal familie zo snel mogelijk informeren als het wel mogelijk wordt.  

Om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus heeft de zorgorganisatie contact gezocht met het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis voert onderzoek uit naar verspreiding van Covid-19 in de ouderenzorg, in samenwerking met het RIVM en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Sinds enkele dagen adviseren deskundigen van het AMC het Parkhuis over de huidige aanpak in het verpleeghuis en andersom worden de bevindingen van de Dordtse organisatie meegenomen in het onderzoek. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht