,,Het virus kan verraderlijk en gevaarlijk snel om zich heen grijpen. Het toont ook aan dat we er écht nog niet zijn”, aldus burgemeester Wouter Kolff.
Volledig scherm
,,Het virus kan verraderlijk en gevaarlijk snel om zich heen grijpen. Het toont ook aan dat we er écht nog niet zijn”, aldus burgemeester Wouter Kolff. © ANP/Qphoto

Wouter Kolff: ‘Dit zijn hele zwarte dagen voor Dordrecht’

De corona-uitbraak in Het Parkhuis in Dordrecht toont aan hoe verschrikkelijk verraderlijk en beangstigend het coronavirus kan zijn. Dat zei burgemeester Wouter Kolff donderdagmorgen tijdens de wekelijkse persconferentie. ,,Het zijn hele zwarte dagen voor Dordrecht.”

Van de bijna 200 bewoners van Het Parkhuis, een verpleeghuis waar voornamelijk mensen met dementie wonen, zijn er op dit moment 77 besmet met het coronavirus. Drie bewoners zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. ,,Een ongelofelijk aantal en een enorm snelle uitbraak”, sprak Kolff. ,,Het virus kan verraderlijk en gevaarlijk snel om zich heen grijpen. Het toont ook aan dat we er écht nog niet zijn. Zolang er geen medicijn of vaccin is blijven dit soort uitbraken mogelijk.”

Quote

We zien op andere plekken het aantal patiënten juist dalen, een omgekeerde ontwikke­ling

Karel van Hengel

De uitbraak in Het Parkhuis is geen aanleiding voor de Veiligheidsregio en GGD om in andere verpleeghuizen in de regio actiever te gaan testen op het virus. ,,We zien op andere plekken het aantal patiënten juist dalen, een omgekeerde ontwikkeling. Deze uitbraak is geen reden om op andere locaties ruimhartiger te gaan testen”, aldus Karel van Hengel, directeur van de GGD Zuid-Holland Zuid. Wel wordt er binnen de zorgorganisatie van Het Parkhuis zelf breder dan normaal getest. Op de andere locaties, waar nog eens ongeveer 150 mensen wonen, zijn tot nu toe geen mensen positief getest op het coronavirus. 

Vrij bewegen

Kolff: ,,Het Parkhuis is een verzorgingstehuis dat bekendstaat om hun geschiktheid voor mensen met dementie. Dat heeft onder meer te maken met hoe de mensen daar wonen: ze kunnen zich relatief vrij bewegen. De positieve kanten van Het Parkhuis keren zich nu tegen hen, bij zo'n virus.”

Kolff, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, heeft contact gehad met het kabinet over de uitbraak in Dordrecht. ,,Daar is zeer geschrokken en meelevend gereageerd. Ook vanuit de andere veiligheidsregio's in het land wordt dit gezien als een wake-up call.” 

Bezoekregelingen

GGD-directeur Van Hengel zegt dat de situatie in Het Parkhuis laat zien hoe belangrijk het is dat er goed wordt gekeken naar bezoekregelingen voor verpleeghuizen. ,,Hoe pijnlijk en ingewikkeld het ook is om bezoek te beperken, zeker voor deze doelgroepen, het blijft van groot belang om dat heel nauwgezet en precies te blijven doen.” 

Op dit moment loopt er een test bij verpleeghuis De Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam, waar mondjesmaat weer bezoek wordt toegelaten. Het verpleeghuis is één van de 25 locaties in heel Nederland waar een dergelijke proef loopt. ,,We wachten eerst de twee weken van de pilot goed af om te kijken wat dat oplevert", aldus Van Hengel. Het grote aantal besmettingen in Het Parkhuis heeft geen consequenties voor de pilot. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht