Veel mensen vinden dat ze bij het boodschappen doen, zoals hier in De Bieshof in Dordrecht te weinig afstand kunnen houden.
Volledig scherm
Veel mensen vinden dat ze bij het boodschappen doen, zoals hier in De Bieshof in Dordrecht te weinig afstand kunnen houden. © Peter Koster

Boodschappen doen is riskant in coronatijd, vindt meerderheid van Zuid-Holland Zuid

Boodschappen doen is een riskante aangelegenheid, vinden inwoners van Zuid-Holland Zuid. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD blijkt dat 78 procent van de ondervraagden vindt dat het daarbij met enige regelmaat niet mogelijk is anderhalve meter afstand te houden. Dat is vier procent meer dan het landelijk gemiddelde.

Ook de mensen die buitenshuis moeten werken, vinden het lastiger om voldoende afstand te houden dan de gemiddelde Nederlander. Liefst zeventig procent voelt zich qua coronagevaar niet helemaal veilig op de eigen werkplek. Dat is vijf procent meer dan gemiddeld in Nederland. Een bezoek aan huisarts of apotheek wordt door 38 procent als minimaal enigszins riskant ervaren. Ook daarin is de inwoner van Zuid-Holland Zuid  iets bezorgder dan de doorsnee Nederlander. Vier van de vijf mensen denken dat afstand houden nuttig is om de verspreiding van corona te voorkomen.

Liefst 39 procent van de ondervraagden in de regio verwacht binnen twaalf maanden corona op te lopen, bijna de helft van hen zou dat erg vinden. Eén op de tien mensen daarentegen meent geen enkel gevaar te lopen. Mochten ze besmet raken, dan vreest 58 procent het virus ook over te zullen dragen op anderen. Landelijk is dat slechts 52 procent.

Rokers en drinkers

Bij een groot aantal rokers en drinkers blijkt corona slecht voor de gezondheid te zijn nog voordat ze de ziekte krijgen. Eén op de drie rokers is (veel) meer gaan roken. Eén op de vijf alcoholgebruikers drinkt meer dan voorheen. Eén derde van de mensen geeft aan angstiger of somberder te  zijn, een vijfde heeft sinds de uitbraak van de pandemie meer slaapproblemen. Opmerkelijk: veertien procent van de inwoners van Zuid-Holland heeft juist minder last van stress.

Ruim de helft zegt minder te bewegen dan voor corona, één op de vijf mensen zegt minder gezond te eten.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht