Winkelend publiek op de Rotterdamse Lijnbaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Winkelend publiek op de Rotterdamse Lijnbaan. © Marco De Swart

Brandhaard verschuift naar grote steden: ‘Alles valt of staat met gedrag’

De meeste mensen die nu nog een coronabesmetting oplopen, doen dat in de grote stad, veelal in het westen van het land. Zeker de mensen daar moeten dan ook discipline tonen als de regels weer versoepeld worden, waarschuwen epidemiologen. ‘Het gaat er echt om spannen’.

Bijna drie maanden onderweg heeft het coronavirus in zijn reis door Nederland de Randstad uitgekozen om zich te nestelen. Zuid-Holland voert de lijst met meeste nieuwe besmettingen inmiddels aan, gevolgd door Noord-Holland. In klassieke hotspots als Oost-Brabant, Noord-Limburg en de regio ten westen van Zwolle lijkt het virus onder controle. Dunbevolkte provincies als Groningen, Drenthe en Zeeland kennen weinig besmettingen meer. 

Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt. In de week van 10 tot en met 17 mei werden in Nederland 1372 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Daarvan woonden er 437 in Zuid-Holland en 227 in Noord-Holland. Rotterdam (101), Amsterdam (95) en Den Haag (73) waren de steden met de meeste besmettingen. De eerste Brabantse stad staat op plek 9, dat is Eindhoven, met 22 nieuwe besmettingen. 

Bekijk hieronder hoe het aantal vastgestelde ziekenhuisopnamen per gemeente zich ontwikkelt*

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.