Het patatje wordt lang niet altijd op voldoende afstand van elkaar verorberd in het Rotterdamse winkelcentrum Keizerswaard.
Volledig scherm
Het patatje wordt lang niet altijd op voldoende afstand van elkaar verorberd in het Rotterdamse winkelcentrum Keizerswaard. © AD

Constant nadenken over juiste afstand valt stadsbewoner niet mee

Na de NL-Alert gisteren om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, leert een rondgang door Rotterdam dat het vandaag redelijk ging. Redelijk dus, wat iets anders is dan goed of perfect. 

Quote

Het is superdruk, omdat mensen denken dat we snel dicht zullen moeten

Medewerkster kapsalon

Zo wordt menig bij patatketen Bram Ladage in winkelcentrum Keizerswaard afgehaalde snack gemakshalve opgepeuzeld bij de vier in een vierkant gezette bankje naast ‘de Bram’. Niet voor niks verorberen hier ergens tijdens lunchtijd acht mensen hun frietje.  Van 150 centimeter afstand is niet altijd meer sprake. 

Maar tussen de eters zit gemiddeld wel meer ruimte dan tussen de kapsters en hun klanten bij Cuts & Colours. Een medewerkster van de kapsalon in het IJsselmondse winkelcentrum vertelt dat het nu ‘superdruk’ is. ,,Omdat mensen denken dat we snel dicht zullen moeten.’’  Later op dag tijdens de kabinetspersconferentie wordt duidelijk dat kappers, maar ook nagelstylisten, de zaak nu  ook op slot moeten draaien. 

Her en der in dit koopcentrum, maar ook bijvoorbeeld in het Ommoordse winkelgebied Hesseplaats, staan twee of drie mensen met elkaar te praten. Ze letten op de  afstand tussen hen, maar maken het zo voor passanten weer lastig om op anderhalve meter te blijven. Simpelweg omdat het wandelgebied niet breder is. 

Ouderwets

Een punt dat op de Kruiskade in het Oude Westen nog meer speelt. De trottoirs worden er ook smaller door geparkeerde fietsen en reclameborden van ondernemers.  Op een straathoek staan vijf volwassen mannen ‘ouderwets’ dicht bij elkaar te hangen. In het wijkpark werken vijf mannen uit Oost-Europa gebroederlijk hun maaltijd naar binnen.  Een slaapplaats en mogelijk een borrel lijkt voor hen belangrijker dan de afstandsregel. 

(Tekst loopt onder de foto door)

Jongeren hebben moeite om op anderhalve meter van elkaar te blijven tijdens het coronavirus. Zoals hier in het Heemraadspark in Rotterdam-West.
Volledig scherm
Jongeren hebben moeite om op anderhalve meter van elkaar te blijven tijdens het coronavirus. Zoals hier in het Heemraadspark in Rotterdam-West. © AD

Op sport- en speelvelden in de stad zijn duels om de bal vaak leidend net als bijpraten met vrienden. Tijdens een rondrit door de stad zag dit nieuwsmedium hier vandaag het vaakst mensen ‘samenklitten’ en niet voldoende afstand in acht nemen. 

De gemeente Rotterdam zet handhavers in om mensen afstand van elkaar te laten nemen. Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam laat weten dat hun inzet door het gros van de Rotterdammers wordt gewaardeerd en opgevolgd. ,,Een kleine minderheid geeft hen een boze blik, haalt de schouders op of komt met ongepaste taal.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam