Ferdinand Sikken en Joyce Trek van Podium Vreewijk voor Het Witte Paard.
Volledig scherm
Ferdinand Sikken en Joyce Trek van Podium Vreewijk voor Het Witte Paard. © Jan de Groen

Coronacrisis nekt restaurant Het Witte Paard: ‘Dit is een drama’

Het Witte Paard in Rotterdam-Vreewijk is dicht, het restaurant aan de Groenezoom is op de fles. En dat komt hard aan in het tuindorp, want behalve eetgelegenheid was het ook een sociale en culturele magneet.

Honderden steunbetuigingen stroomden al binnen op de Facebookpagina van RoosMarijn, zoals het restaurant in Het Witte Paard van oudsher heet. ,,Dat doet ons goed”, zegt Mirjam Kint, die samen met man Daan RoosMarijn uitbaatte. Eerst twaalf jaar in een voormalige huiskamer aan de Dreef, daarna acht jaar in de witte villa met rietkap aan de Groenezoom, in 1922 gebouwd als hotel Het Witte Paard.

,,We hebben altijd hard gewerkt voor weinig, de coronacrisis is voor ons de nekslag”, verklaart Kint. Na de lockdown zijn nog even afhaalmaaltijden gemaakt, maar het leverde te weinig op. ,,We hadden niet genoeg vet op de botten om dit nog langer vol te houden”, zegt de eigenares. ,,Door alle beperkende maatregelen zien wij ook geen toekomst meer voor onze zaak. We zijn gewoon klaar, na 20 jaar is de koek op.”

Quote

We zijn gewoon klaar, na 20 jaar is de koek op

Mirjam Kint, Eigenares RoosMarijn

Anker

Het faillissement is in Vreewijk ingeslagen als een bom ,,We zijn hartstikke geschrokken, dit is een drama”, zegt Ferdinand Sikken,  met Joyce Turek verantwoordelijk voor de programmering van Podium Vreewijk  in Het Witte Paard. Nu de horeca dicht is, ziet de toekomst van het podium er somber uit. Sikken is niettemin strijdbaar. ,,Het Witte Paard is een anker in de buurt, we gaan er alles aan doen om het te behouden.”

Quote

We gaan er alles aan doen om Het Witte Paard te behouden

Ferdinand Sikken, Podium Vreewijk

Het afgelopen jaar beleefde Podium Vreewijk een topjaar, zegt Sikken. ,,We hadden goedbezochte concerten en filmavonden, waarbij RoosMarijn een passende maaltijd serveerde.” Niet alleen buurtbewoners kwamen, Het Witte Paard trok ook mensen van buiten. ,,Vreewijk is net een Engels sprookje, mensen komen graag naar ons intieme tuindorp.”

Ontmoetingsplek

De actiebereidheid om Het Witte Paard overeind te helpen, is groot. Menig buurtbewoner heeft zijn diensten en netwerk al aangeboden, onder wie Janny Kok. De buurtbewoonster heeft al fondsen benaderd met een verzoek tot steun. ,,Het kan toch niet zo zijn dat Het Witte Paard verdwijnt”, zegt ze. ,,Het was niet alleen een restaurant, maar ook een vestzaktheater en ontmoetingsplek. Mensen hielden er bruiloften en vergaderingen of kwamen er voor de eerstelijnszorg.”

Kok zit ‘in de actiestand’. ,,En ik ben niet de enige. Het Witte Paard heeft bewezen dat het concept van multifunctioneel centrumpje werkt, we moeten nu doorpakken.” Sikken is blij dat veel Vreewijkers willen helpen. ,,We gaan alle initiatieven bundelen, zodat we een gestroomlijnde aanpak kunnen bedenken om de boel weer vlot te trekken. Met welke partij dan ook.” 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam