Begraafplaats Crooswijk.
Volledig scherm
Begraafplaats Crooswijk. © Marco de Swart

Eeuwige grafrust én korting op uitvaart: gemeente Rotterdam komt tegemoet tijdens coronacrisis

Het is vanaf morgen mogelijk om voor onbepaalde tijd te worden begraven op een gemeentelijke begraafplaats in Rotterdam. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Deze mogelijkheid zou eigenlijk volgend jaar ingaan, maar is door de coronamaatregelen naar voren gehaald.

Nu is het in Rotterdam alleen mogelijk om grafrechten voor minimaal tien jaar te kopen. Dat kan verlengd worden met bijvoorbeeld vijf jaar, maar er zou altijd een moment komen dat het graf geruimd kan worden. Vooral voor islamitische gezinnen komt deze maatregel als geroepen. Veel van hen kiezen voor repatriëring. Zij willen begraven worden in hun vaderland. Niet alleen omdat ze na hun overlijden terug willen naar waar ze vandaan komen, maar ook omdat er in Nederland op maar een paar plekken islamitische begraafplaatsen zijn. 

Zo'n islamitische begraafplaats heeft als belangrijkste verschil dat de overledene eeuwige grafrust krijgt. Nu is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om een overledene naar het vaderland te vervoeren. Een graf voor tien jaar in Nederland druist in tegen het islamitische geloof. Dat lost de gemeente nu op door de nieuwe maatregel. Die zou eigenlijk per 1 januari 2021 worden ingevoerd. 

Financiële tegemoetkoming

Ook komt de gemeente met een financiële tegemoetkoming aan Rotterdammers die een naaste verliezen. Door alle maatregelen mogen maar dertig nabestaanden bij een uitvaart zijn. De gemeente geeft 25 procent korting op de totale kosten van een begrafenis of crematie tijdens de coronamaatregelen.

,,Het college van Rotterdam vindt het belangrijk dat Rotterdammers afscheid van hun dierbare kunnen nemen op de wijze waarop zij dat willen", aldus wethouder Bert Wijbenga. ,,Met deze regeling willen we hier recht aan doen. We hopen dat nabestaanden nu de gelegenheid hebben om op een ander moment een passend afscheid te hebben.” Door nu geld te besparen, kan op een later moment bijvoorbeeld nog een herdenkingsdienst worden gehouden. En iemand van islamitische afkomst kan toch volgens traditie eeuwige grafrust krijgen. 

De Rotterdamse partijen PvdA, Denk en Nida maakten zich al enige tijd hard voor een islamitische begraafplaats in Rotterdam. ,,Waardering vanuit Nida voor het doorpakken van de burgemeester hierop", reageert Nida-raadslid Bas van Noppen. ,,Het is bijzonder hoe de energie en saamhorigheid die we voelen ten tijden van deze coronacrisis deuren opent voor elkaar en dit soort initiatieven.”

  1. À la Plancha terug langs Maaskade: ‘Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open’
    PREMIUM

    À la Plancha terug langs Maaskade: ‘Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open’

    Wie nu de bijna verlaten Maasoever van het Noordereiland bekijkt, kan het bijna niet geloven. Toch is de bedoeling dat het er binnen een week of twee bij mooi weer bruist van gezelligheid. Onder de vleugels van pop-up restaurant À la Plancha - na anderhalf jaar terug van weggeweest - verrijst een langgerekt terras van ruim honderd meter langs de Maaskade. ,,Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam