Het ontwerp van het herdenkingsraam in de Laurenskerk. Waarschijnlijk pas in het najaar wordt het geplaatst in het monumentale gebedshuis in hartje Rotterdam.
Volledig scherm
Het ontwerp van het herdenkingsraam in de Laurenskerk. Waarschijnlijk pas in het najaar wordt het geplaatst in het monumentale gebedshuis in hartje Rotterdam. © Laurenskerk

Streep door onthulling van ‘herdenkingsraam’ in de Laurenskerk: ‘We zullen het moeten accepteren’

Het verbieden van bijeenkomsten tot 1 juni betekent ook een streep door de WOII-herdenkingen in de Laurenskerk. Zo vervalt onder andere het onthullen van het kunstzinnig gebrandschilderde herdenkingsraam ‘Vrede en Verzoening’ – liefst 6 bij 9 meter – op 14 mei, een happening waarbij zo’n 250 genodigden aanwezig zouden zijn. Ook Dodenherdenking (4 mei) en 75 jaar bevrijding (5 mei) vallen in deze periode.

De gebruikelijke samenkomst vóór de kranslegging bij Zadkine in de Laurenskerk is eveneens geschrapt. ,,We zullen het moeten accepteren’’, zegt woordvoerder Frank Migchielsen van de stichting Herdenking Bombardement 14 mei 1940. De voorbereidingen van de herdenking van het Duitse bombardement - dit jaar 80 jaar geleden - liepen al maanden.

Alternatieve manieren

Het programma voor 14 mei puilde uit. Behalve de vaste elementen als de ceremonie op Plein 1940 en een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen was er een prominente rol weggelegd voor het ROC Zadkine, dat zich wilde binden aan de herdenking. De traditionele H.J.A Hoflandlezing zou in het Jeugdtheater Hofplein worden gehouden.

Naast de Dodenherdenking en de viering van 75 jaar bevrijding zou er 's ochtends op 14 mei de jaarlijkse herdenking van het ultimatum bij het monument op de Statenweg zijn. De gemeente Rotterdam hoopt dat er goede ‘alternatieve manieren’ voor deze plechtigheden kunnen worden bedacht. Het bedrijf Mothership is van plan om, net zoals in 2007, op 14 mei grote schijnwerpers op de 12 kilometer lange brandgrens te zetten. Dit magische schijnsel kan dan vanaf balkons en vanuit tuinen in Rotterdam worden aanschouwd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam