Tien vragen (en antwoorden) over het vaccineren in de Rotterdamse regio
videoIn de regio komen vijftien tot twintig priklocaties van de GGD om dit voorjaar regiogenoten dichter bij huis te prikken. Doel is de vaccinatiebereidheid zo hoog mogelijk te krijgen. Lange afstanden zouden mensen ervan kunnen weerhouden zich te laten inenten met het vaccin tegen covid-19.
Delen per e-mail
De GGD wacht dit jaar nog een enorme klus waarbij honderdduizenden regiogenoten zich op een centrale plek kunnen laten vaccineren. De eerdere ronde met personeel van verpleeghuizen, thuiszorg en gehandicapteninstellingen begint komende vrijdag op één plek bij Rotterdam Airport. Voor wie het vervoer lastig is, wordt een oplossing gezocht. Waarschijnlijk worden er kleine taxibusjes ingezet.
Maanden locaties nodig
In maart is de GGD ook aan zet bij het vaccineren van ouderen tussen de 60 en 75 jaar, die zelfstandig wonen. Vanaf april/mei iedereen van 18 tot 60 jaar zonder een medische indicatie. Voor deze groepen is de wens dichter bij huis te prikken.
Samen met de gemeenten wordt in kaart gebracht waar prikken kan, in Rotterdam op meerdere plekken. Eerder werden bij de Mexicaanse griep sporthallen gebruikt. Handig omdat er veel ruimte is, maar de hele vaccinatiecampagne duurt maanden. Lege kantoren blijken lastig coronaproof in te richten. Een optie zijn tijdelijke bouwwerken.
De eerste vaccinatie in de Rotterdamse regio is vandaag een feit, maar het kan velen niet snel genoeg gaan. Wie is wanneer aan de beurt en moet iedereen straks naar de prikstraat bij Rotterdam Airport? Hieronder tien vragen over het vaccineren op een rij.
Woensdag is de eerste coronaprik in de ziekenhuizen, vrijdag voor verpleeghuispersoneel door de GGD. Is de grote prikstraat bij Rotterdam Airport op tijd klaar?
Ja, die datum wordt gehaald, zegt Maarten Tanis die programmamanager corona is bij de GGD Rotterdam-Rotterdam. Al is de deadline twee keer naar voren geschoven: Van 18 januari naar 11 januari naar 8 januari. ,,We hebben kerst en oud en nieuw doorgewerkt.’’ Het verpleeghuispersoneel lijkt er ook klaar voor: op de eerste dag werden direct tweeduizend afspraken gemaakt. In totaal krijgen 15.000 verpleeghuismedewerkers uit de Rotterdamse regio van hun werkgever een uitnodiging voor de eerste ronde. Hierbij zit ook informatie over het vaccin van het RIVM. De verpleeghuizen proberen zo te voorkomen dat bij de keuze tot wel of niet vaccineren alleen onbetrouwbare informatie op sociale media een rol speelt.
Minister Hugo de Jonge gaf deze week toe dat de coronavaccinatie eerder had kunnen beginnen als hij de GGD’en eerder had gevraagd hun systemen klaar te maken voor grootschalige vaccinaties.
,,Ik kan niet anders dan hem gelijk geven’’, zegt Tanis. ,,Er is veel druk geweest om alles te regelen. Er zijn hobbels geweest, maar die hebben we overwonnen. Deze week krijgen de prikkers, co-assistenten die al werkzaam zijn binnen de GGD, hun trainingen. Morgen is er een grote controle en dan kan vrijdag de eerste prik worden gezet.’’
Wanneer is de GGD klaar met deze klus?
Eind februari hebben alle verpleeghuismedewerkers hun twee vaccinaties gehad. Maar daarna zijn ook medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. Ondertussen zetten ook huisartsen hun eerste prik nog deze winter: Namelijk bij hun collega’s maar ook bij hun patiënten tussen de 18 en 60 jaar die medische klachten hebben. Bewoners van verpleeghuizen, ggz-instellingen en opvang van gehandicapten krijgen ook voorrang. Voor een deel met het Moderna-vaccin, dat nog moet worden goedgekeurd.
Allemaal mooi en aardig, maar wanneer zijn de mensen die thuiswonen en geen bijzondere klachten hebben aan de beurt?
Vanaf maart krijgen ouderen tussen de 60 en 75 jaar die thuiswonen en geen medische klachten hebben hun prik van de GGD. De huisarts neemt de oudere groep voor haar rekening. Vanaf april/mei is de grootste groep aan de beurt: in de Rotterdamse regio zo’n 550.000 inwoners tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie. Voor november moet de hele operatie klaar zijn.Bron:Bijschrift
Moeten iedereen naar Rotterdam Airport reizen voor de vaccinatie?
Nee, de GGD is druk bezig om vijftien tot twintig locaties te kiezen om dichter bij te prikken. Gekeken wordt ook of huisartsen hier voor hun groepen ook gebruik van kunnen maken of dat die hun eigen coronaproof vaccinatiestraat maken zoals zij ook voor de griepprik kregen. Waar komen de priklocaties? Tanis: ,,We zijn maanden bezig dus de vraag is of het wel een goed idee is om een sporthal te gebruiken, waar ook andere activiteiten zijn. Lege kantoorpanden hebben we al bekeken maar tot nu toe was er geen enkele geschikt omdat iedereen wel 1,5 meter afstand moet houden. Eventueel kunnen we zelf iets bouwen.’’ Het besef is dat priklocaties dichtbij nodig zijn om de vaccinatiebereidheid omhoog te krijgen.
Zijn er al voldoende handen voor dit werk, als er zo veel locaties tegelijkertijd open zijn?
Voor de volgende ronde van de vaccinaties zijn nog extra handen nodig. De verwachting is dat dit voorjaar artsen en andere zorgmedewerkers nog druk zullen zijn met de coronazorg en zorg die moet worden ingehaald. Daarom wordt naar andere mensen gezocht. ,,We zijn blij dat die zich nu ook al melden, zoals gepensioneerde artsen’’, vertelt Tanis. ,,Op de website werkenvoorrotterdam.nl staan de vacatures van mensen die we nog nodig hebben.’’
De verpleeghuismedewerkers moeten nog wel allemaal naar Rotterdam Airport toe. Voor sommige een grote reis. Hoe wordt dit opgelost?
De GGD werkt samen met de instellingen voor ouderenzorg aan een oplossing. Er komen waarschijnlijk afspraken met het taxibedrijf RMC. Het idee is om zo’n zes mensen met een klein busje, waarbij wordt voldaan aan de coronaregels, naar de prikstraat te brengen. Die hebben dan allemaal rond dezelfde tijd de afspraak en kunnen dan ook weer samen terugreizen. Tanis: ,,Ik ben benieuwd hoeveel behoefte hieraan is.’’ Voor wie op eigen gelegenheid komt, is het verzoek niet veel te vroeg te komen. Er is geen wachtkamer én de tijd is volledig volgeboekt.
Er is vijf minuten uitgetrokken per prik. Waarom zo lang?
Anders bij de griepprik is het coronavaccin niet kant-en-klaar. Een medewerker mengt het, waarna de andere de prik geeft. Als de prikstraat volop draait –vanaf 18 januari- kunnen er achthonderd mensen per dag een vaccin krijgen. Waarom niet meer? ,,Dat heeft niet te maken met onze ruimte of een tekort aan prikken maar alles met de beschikbaarheid van het vaccin’’, zegt Tanis. Dat de ziekenhuizen eerder beginnen met het personeel aan het coronabed heeft hier ook invloed op.
Wat als je niet lekker wordt bij het prikken?
Bij het maken van een afspraak worden al vragen gesteld over de gezondheid, bijvoorbeeld chronische ziektes, zwangerschap of heftige allergieën. Bij twijfel is het advies eerst met de huisarts te overleggen. Bij het naar binnen gaan worden nogmaals enkele vragen gesteld. Eenmaal binnen staat er altijd een EHBO-team paraat en er zijn artsen in de buurt, die exact weten wat te doen en indien nodig de ambulance kunnen bellen. De eerste ervaring is dat op de miljoen vaccinaties in het Verenigd Koninkrijk twee mensen een heftige allergische reactie kregen bij het Pfizer-vaccin, zo zei de Nederlandse directeur deze week bij talkshow Jinek.
Krijg je een bewijs dat je gevaccineerd bent?
Het zorgpersoneel krijgt een vaccinatiebewijs met daarop de eigen naam, dat het Pfizervaccin is gegeven en het nummer van de lading. In de toekomst is het mogelijk om een stempel te krijgen in het gele vaccinatieboekje, dat sommige mensen al hebben vanwege reizen naar verre gebieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Regio Rotterdam: Eerst dé brandhaard, nu de coronahekkensluiter van Nederland
Opeens is de Rotterdamse regio de coronahekkensluiter van Nederland. Na in 2020 maandenlang dé brandhaard van het land te zijn, is dat nu anders. Kijkend naar de afgelopen week telt Rotterdam-Rijnmond per 100.000 inwoners de minste positieve testen. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM. -
Jouw regionieuws Gemist? Klanten laten afhaal- en bezorghoreca links liggen en plan voor hoogbouw splijt kustdorp
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van zondag 24 januari. -
Metershoge vlammen slaan uit woning in Hoogvliet
Hulpdiensten zijn vanmiddag uitgerukt voor een brand in een woning aan de Bijster in Hoogvliet. Metershoge vlammen sloegen uit het voorraam van het huis. Niemand raakte gewond.
-
PREMIUM
Rotterdammer schudde baby zo heftig door elkaar dat ze kwam te overlijden: vier jaar cel
Rotterdammer Rivelino E. (37) schudde een elf weken oude baby zo heftig door elkaar, dat het kindje binnen het jaar kwam te overlijden. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem vrijdag vier jaar cel opgelegd, zes maanden minder dan de rechter in 2017 deed. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Woensdag eerste coronaprik, Erasmus MC verdeelt vaccins onder regionale ziekenhuizen
De eerste coronaprik in de Rotterdamse regio is woensdag niet voor een medewerker van een verpleeghuis, maar van het Erasmus MC. De andere regionale ziekenhuizen krijgen zo snel mogelijk ook hun vaccins van het Rotterdamse ziekenhuis. Alleen wie direct aan het coronabed staat of onmisbaar is bij de ambulance, is bij deze eerste ronde aan de beurt.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam