Het coronavirus
Volledig scherm
Het coronavirus © Shutterstock

Vijf coronapatiënten overleden, 113 nieuwe positieve testen

In de Rotterdamse regio zijn vijf nieuwe coronapatiënten overleden. Gisteren waren dit er nog vier, een dag eerder zestien. Er zijn in één dag tijd 113 positieve testen bij gekomen. In totaal zijn er nu 75 regiogenoten overleden en 1483 mensen bewezen besmet met het coronavirus.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De verschillen in de regio zijn groot. In Brielle is er opnieuw niemand positief getest, terwijl in bijvoorbeeld Vlaardingen het aantal voor de tweede dag op rij hard stijgt met tien naar 67. Capelle aan den IJssel stijgt met negentien naar 94 en Rotterdam met 62 naar 709.

Het aantal nieuwe positieve testen wisselt deze week sterk. De ene dag zijn het er heel veel, vanwege onder meer een nieuw moment van registreren, de andere dag weinig. De stijging met 113 positieve testen is gemiddeld. Achter deze cijfers gaat veel verdriet schuil. Zoals bij familie en bekenden van de overleden Rotterdamse taxichauffeur John Molkenboer, die vannacht is overleden in het IJsselland Ziekenhuis. 

In het ziekenhuis

Ook op de kaart van het aantal ziekenhuisopnames valt Goeree-Overflakkee nog steeds op. Relatief gezien liggen de inwoners daar het vaakst in het ziekenhuis. Daarna volgen Krimpenerwaard, Ridderkerk en Hoeksche Waard.

In heel Nederland meldt het RIVM 115 nieuwe sterfgevallen en 253 nieuwe ziekenhuisopnames. De cijfers van het RIVM slechts een indicatie van het verloop van het aantal ernstig zieke mensen in de regio. Soms zit er een vertraging in het melden. Bovendien zijn er ook ernstig zieke ouderen die in het verpleeghuis verblijven.

In totaal zijn in het hele verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad 508 regiogenoten opgenomen, of opgenomen geweest in een ziekenhuis. Dat zijn er 32 meer dan gisteren. De laagste stijging van de week.

Cijfers

De cijfers van de ziekenhuisopnamen komen van het RIVM, dat sinds deze week niet meer het aantal besmettingen meldt. De cijfers van het RIVM zijn een indicatie van het verloop van het aantal ernstig zieke mensen in de regio. Soms zit er een vertraging in het melden. Bovendien zijn er ook ernstig zieke ouderen die in het verpleeghuis verblijven.

In woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn de gevolgen van de corona-uitbraak nog steeds te voelen. In totaal stierven er tien bewoners en zijn er veertig besmettingen. Ook in sommige Rotterdamse verpleeghuizen zijn er veel coronazieken en zijn oudere bewoners overleden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam