De Leeuwenhoek in Rotterdam is een van de verpleeghuizen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus.
Volledig scherm
De Leeuwenhoek in Rotterdam is een van de verpleeghuizen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. © ANP

Weer meer dan 40 bewoners verpleeghuizen overleden, maar aantal besmettingen daalt sterk

In verpleeghuizen in Rotterdam en buurgemeenten zijn in een week tijd nog eens 44 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van ConForte, de koepelorganisatie van vijf zorgorganisaties. Dat zijn er enkelen minder dan een week eerder. Het aantal besmette verpleeghuisbewoners daalt snel. Dat zijn er nu 259, op een totaal aantal van 5750 bewoners.

Het aantal besmette bewoners in verpleeghuizen nam afgelopen week met een kwart af en tussen dinsdag deze week en een week eerder zelfs met meer dan een derde (ruim honderd). 

Revalidatiezorg

ConForte is blij dat de positieve trend zich voortzet. ,,Deze sterke daling is deels te verklaren doordat veel cliënten inmiddels herstellen van het coronavirus’’, zegt een woordvoerder. ,,Hen bieden we revalidatiezorg aan, zoals oefeningen met ademhalen en bewegen. Helaas is toch ook weer een aantal besmette bewoners overleden. We leven mee met de families.’’

In de 117 verpleeghuizen die bij deze organisatie horen, zijn nu in totaal 425 bewoners vermoedelijk overleden aan corona. Op 39 locaties wonen mensen met een besmetting. Dat is één locatie meer dan vorige week. Het totaal aantal verpleeghuizen in de regio is nog veel groter.

Bezoek

Sinds woensdag wordt voor het eerst bezoek toegestaan in een Rotterdams verpleeghuis. Dat gebeurt in woongebouw Zilverlinde in de wijk 110-Morgen, waar stichting Humanitas beschikking heeft over de eerste twee verdiepingen. Het is een van de 24 locaties in Nederland waar per bewoner weer een familielid of andere dierbare naar binnen mag, met handschoentjes aan en een mondkapje op. Als de proef niet leidt tot een toename van het aantal besmettingen in verpleeghuizen, mogen ook elders de bewoners weer bezoek  ontvangen.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam