De prik erin: zo bereidt de Rotterdamse GGD zich voor op massaal vaccineren
Nog voor de kerst hakt de GGD Rotterdam-Rijnmond de knoop door waar de eerste regionale prikstraat voor het coronavaccin komt. Die moet in januari klaar zijn. Als eerste zijn de vele duizenden medewerkers uit de verpleeghuiszorg aan de beurt. Ahoy, vaak gebruikt voor massale vaccinaties van kinderen, is een van de opties.
Delen per e-mail
Maar ook andere locaties worden bekeken, zoals de XL-teststraat bij Rotterdam Airport waar twee gescheiden hallen zijn. Mogelijk komen er meer prikstraten, om te voorkomen dat de verpleeghuismedewerkers te ver moeten reizen. ,,De regio is groot en de afstanden ook’’, zegt beleidsadviseur Ralda van den Berg.
Nieuwe puzzel
Het is een nieuwe ingewikkelde puzzel voor de GGD, die er opeens weer anders uitziet als gedacht. Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat de eerder bedachte volgorde van vaccineren is veranderd. Verpleeghuismedewerkers zijn nu als eerste aan de beurt, omdat zij naar een priklocatie kunnen reizen. Priklocaties die de GGD moet inrichten, die voldoen aan alle coronamaatregelen.
Het vaccin van Pfizer is namelijk waarschijnlijk de eerste die beschikbaar is in Nederland, mits het eind december wordt goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Dit vaccin moet op -75 graden worden bewaard en wordt daarna per 975 doses vervoerd naar een priklocatie, waar ze moeten ontdooien.
Grote prikstraten
Dit kan praktisch gezien alleen in grote prikstraten en niet bijvoorbeeld in verpleeghuizen, waar nooit 975 mensen samen wonen. Want elk vaccin dat niet binnen enkele dagen wordt gebruikt, gaat verloren, terwijl er schaarste is.
Waarschijnlijk krijgen de medewerkers een brief met een code, waarmee ze telefonisch een afspraak kunnen maken.
Om te voorkomen dat er veel zorgpersoneel niet komt opdagen, moeten zij zelf een afspraak maken. Zorginstellingen moeten in kaart brengen wie in de groep valt. ,,Waarschijnlijk krijgen ze een brief met een code, waarmee ze telefonisch een afspraak kunnen maken.’’ Dit voorkomt ook dat mensen die nog geen vaccin mogen krijgen er toch tussendoor glippen.
Opkomst
De vraag is natuurlijk hoeveel van de verpleeghuismedewerkers daadwerkelijk een vaccin willen. Verleden jaar koos negentig procent van de verpleeghuisbewoners voor de griepprik. Van het personeel was dit slechts tien tot vijftien procent. Dit jaar liggen deze cijfers hoger.
Tekst gaat verder onder foto
Er zijn nog vele praktische vragen over het vaccineren. Bijvoorbeeld wie uiteindelijk prikt. ,,Dat is op zich de taak van de artsen en verpleegkundigen van de arbodiensten en de ouderen- en gehandicaptenzorg zelf. We kijken nu samen hoe we dat doen’’, zegt Maarten Tanis, programmamanager. Bij het Centrum Jeugd en Gezin is veel ervaring met prikken, maar ‘de wens is dat daar de reguliere zorg en dus ook het vaccinatieprogramma doorloopt’.
Prikkers gezocht
De komende weken brengt de GGD in kaart wie er allemaal mogen prikken. Zorgpersoneel moet hiervoor een ‘bekwaamheidsverklaring’ hebben. ,,Maar mogelijk mogen ook studenten van het mbo, hbo of universiteit prikken onder toezicht van een arts. Daar kijken we samen met deRotterdamseZorg naar.’’ Het prikken in de armspier is ‘niet ingewikkeld’.
Maar mogelijk mogen ook studenten van het mbo, hbo of universiteit prikken onder toezicht van een arts
Bij de GGD groeit het team dat bezig is met de plannen voor vaccineren dagelijks. Er wordt samengewerkt met Centrum Jeugd en Gezin, de Veiligheidsregio, de GHOR (ramporganisatie) en de gemeenten. Ook de verpleeghuizen zijn volop bezig met de voorbereidingen.
Volgende stappen
Na de verpleeghuismedewerkers volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg, die ook het Pfizervaccin krijgen. De hoop is dat midden januari het vaccin van Moderna beschikbaar is, dat mogelijk wel aan bewoners van verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen kan worden gegeven. Daarna zijn ouderen en kwetsbaren aan de beurt, waarbij de huisarts een rol heeft. Net als bij de griepprik.
De GGD is dan weer aan zet voor het vaccineren van iedereen tussen de 18 en 60 jaar, die nog geen vaccin heeft. Naar schatting zijn dit zo’n 550.000 mensen in de Rotterdamse regio. Een operatie die zijn weerga niet kent. Ook daarvoor wordt alles al in kaart gebracht, van prikstraat tot personeel. ,,We zullen alle bekende en ter beschikking staande locaties gebruiken zoals sporthallen. We hebben een heleboel plekken nodig in elke gemeente’’, zo vertelde de Schiedamse burgemeester Cor Lamers woensdagmiddag zijn collega-burgemeesters over dit deel van de operatie.
Onzekerheid
Een ding heeft de GGD deze coronacrisis wel geleerd: alles kan weer anders lopen dan eerder gedacht. Alles hangt af van de beschikbaarheid van vaccins én besluiten die door het kabinet worden genomen. Zo is het nu nog onduidelijk of de 0-18 doelgroep gevaccineerd gaat worden, en zo ja, wanneer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rotterdamse regio bereidt zich voor op vaccineren: ‘De draaiboeken liggen al klaar’
De Rotterdamse regio wacht een enorme operatie als de eerste regiogenoten een coronavaccin krijgen. Huisartsen, verpleeghuizen, ziekenhuizen en de GGD bereiden zich voor op de vaccinatiecampagne. Het prikken komt steeds dichterbij nu naar verwachting in januari de eerste mensen ingeënt worden. ,,We zullen het vaccin niet verplichten.’’ -
PREMIUM
Twee minuten met Wethouder Arno Bonte over energievoucher van 90 euro: ‘Het loopt storm’
Een voucher van 90 euro van de gemeente Rotterdam, bedoeld om thuis energie te besparen. De belangstelling is groot. Sterker, de site liep maandag al vast. Wethouder Arno Bonte (GroenLinks) vertelt waarom. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
VIDEO Zorgen over verkeersveiligheid in Nesselande: ‘Het is tijd voor actie’
VVD en Leefbaar Rotterdam maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid in Nesselande. Zondag raakte een 15-jarige fietser gewond na een aanrijding op de Laan van Avant-Garde. De partijen dringen aan op maatregelen. -
Video Omgewaaide bomen en verkeershinder door storm Christoph
Storm Christoph heeft afgelopen nacht flink huisgehouden in Nederland. Op meerdere plekken moest de brandweer uitrukken om gevallen bomen te ruimen. Ook het treinverkeer heeft last van de harde windstoten. De NS heeft een deel van het treinverloop tussen Rotterdam en Brabant geschrapt.
-
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
VIDEO Kabinet rekent op bijna 22 miljoen vaccins in eerste half jaar 2021
Nederland kan in het eerste halfjaar van 2021 bijna 22 miljoen doses vaccin verwachten. Bijna de helft daarvan moet van AstraZeneca komen. Van de vaccins van BioNTech/Pfizer en Janssen heeft Nederland in totaal 4 miljoen doses extra aangekocht.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam