Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk.
Volledig scherm
Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. © John de Pater

GGD: Kerkdienst alleen kan niet de oorzaak zijn van uitbraak verpleeghuis Sommelsdijk

De met corona besmette bewoners van ouderencomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk hadden verschillende varianten van het virus onder de leden. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat een kerkdienst in de kapel van het complex op 8 maart de belangrijkste oorzaak was van de uitbraak. Het onderzoek spreekt dat tegen. Er zijn verschillende varianten van het virus aangetroffen bij mensen die de kerkdienst hebben bezocht, maar ook bij mensen die de kerkdienst niet bezocht hebben. 

Besmettingshaarden

Het virus is op verschillende momenten en via verschillende mensen het verpleeghuis binnen gekomen, blijkt uit het onderzoek. Mensen die bij bewoners op bezoek kwamen hebben het virus vermoedelijk mee naar binnen gebracht. Vervolgens ontstonden verschillende besmettingshaarden die samen voor de grote uitbraak zorgden. 

Al voordat de landelijke maatregelen van kracht werden, waren er al verschillende varianten van het virus op het eiland aanwezig, blijkt uit het onderzoek. Begin maart was er sprake van ‘een flinke viruscirculatie onder de bevolking'. Op 9 maart deed Mark Rutte de oproep om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.

Na de uitbraak liep het aantal doden in het complex in Sommelsdijk snel op. Uiteindelijk stierven 22 bewoners aan de gevolgen van het coronavirus. Op dit moment hebben nog vijf bewoners het coronavirus onder de leden, 45 mensen zijn genezen. De bewoners van het complex zitten nog steeds in isolatie.

Effectief

Curamare, de organisatie die de zorg verleent in Nieuw Rijsenburgh concludeert dat de zorg effectief was. Het personeel en bewoners met klachten zijn getest, mensen zijn in groepen geïsoleerd en personeel heeft beschermingsmiddelen gebruikt bij bewoners met klachten en met een positieve test. Op het hoogtepunt van de uitbraak zijn tweehonderd van de driehonderd bewoners in isolatie verpleegd.

Het onderzoek onderstreept het belang van preventieve maatregelen om te zorgen dat virus niet binnenkomt, stelt Curamare: het stoppen van sociale activiteiten, het zo min mogelijk verplaatsen van bewoners en personeel en direct testen en isoleren bij klachten.