Laboratorium in een ziekenhuis, waar de coronatesten worden gedaan.
Volledig scherm
Laboratorium in een ziekenhuis, waar de coronatesten worden gedaan. © MarieTherese Kierkels / PVE

Drie nieuwe coronadoden, hoge stijging aantal besmettingen in Rotterdam en Capelle

In de Rotterdamse regio zijn drie coronapatiënten overleden, twee Rotterdammers en één Ridderkerker. In totaal zijn er nu in de regio, inclusief de Hoeksche Waard, vijftien mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.  

Het totaal aantal bevestigde coronapatiënten staat vandaag op 461, 63 meer dan een dag geleden. Het is de tweede keer sinds de coronacrisis dat het aantal besmettingen met zoveel stijgt. Rotterdam heeft de meeste nieuwe positieve testen met 23, maar in Capelle is de stijging ook opvallend met tien in één keer.

Dit blijkt uit de cijfers van het RIVM. Rotterdam kreeg een week geleden ook 23 vastgestelde besmettingen erbij. Voor Capelle is het uitzonderlijk. Hier waren 13 coronazieken, een dag later zijn het er 23. 

Capelle 

De burgemeester van Capelle Peter Oskam vertelde gisteren dat politie en handhavers extra gaan controleren op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bruggen, parken en winkelcentra, om te zorgen dat inwoners zich aan de 1,5 meter afstand houden. Ook zijn er plannen om een sporthal in te richten als huisartsenpost. In de Capelse wijk Middelwatering staat sinds vandaag een speciale container voor coronaspreekuren, waar huisartsen mensen met coronaverschijnselen kunnen ontvangen.

Op Goeree-Overflakkee kwam er één besmetting bij. Opvallend, omdat gisteren bleek dat er een uitbraak is in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Hier zijn drie bewoners overleden, dertien anderen zijn besmet. Nog eens dertien bewoners wachtten gisteren op de uitslag van een test.

Vijftien patiënten overleden

In de hele regio zijn vijftien regiogenoten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De vijftien patiënten komen uit Nissewaard (4), Goeree-Overflakkee (3), Hoeksche Waard (3), Rotterdam (3), Schiedam (1) en Ridderkerk (1). 

Goeree-Overflakkee is nog steeds de gemeente met relatief gezien de meeste besmettingen. Ook Albrandswaard en Westvoorne kleuren donkerdergeel op de kaart van het RIVM. Dit betekent dat deze gemeenten tussen de 50 en 100 besmettingen hebben per 100.000 inwoners. Goeree-Overflakkee heeft na Rotterdam (186) de meeste besmettingen van de hele regio met 44. Daarna volgt de Hoeksche Waard met 36 positieve testen. 

In Albrandswaard is er geen verband tussen de verschillende coronapatiënten, zo heeft de gemeente begrepen. ,,Het is niet te vergelijken met Goeree-Overflakkee.’’ Ook in Westvoorne zou er geen brandhaard zijn. Het gaat in deze kleinere gemeente ook om veel minder besmettingen, namelijk acht. 

Testen

De regels voor het testen zijn anders dan in het begin van de crisis. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een zwakke gezondheid hebben, worden getest als de vrees bestaat dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook patiënten in het ziekenhuis en mensen die in ziekenhuizen werken, worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen. Er zijn vele malen meer mensen ziek dan dat er mensen getest zijn.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam