Franciscus Gasthuis & Vlietland is blij met alle steun, zoals verleden week toen de medewerkers rozen kregen.
Volledig scherm
Franciscus Gasthuis & Vlietland is blij met alle steun, zoals verleden week toen de medewerkers rozen kregen. © ANP

Franciscus: Geen bezoek meer welkom bij patiënten tijdens coronacrisis

Patiënten die in Franciscus Gasthuis & Vlietland liggen, krijgen geen bezoek meer. Alleen terminale patiënten mogen nog bezoek ontvangen. Ook mogen ouders op de kinderafdeling bij hun eigen kind langsgaan. Bij een bevalling mag de partner aanwezig zijn. De maatregel is genomen vanwege de drukte met coronapatiënten.

,,Wij begrijpen dat de impact van deze maatregel groot is’’, zegt het ziekenhuis. ,,Daarom attenderen wij patiënten erop dat zij tijdens een opname eigen communicatiemiddelen (zoals een mobiele telefoon of iPad) meenemen. Zo is contact met naaste familie en het thuisfront toch mogelijk, zij het op afstand.’’

Begeleiders en naasten van patiënten die een afspraak in de polikliniek hebben, krijgen het verzoek buiten te wachten als dit mogelijk is.

Bij beide locaties van het ziekenhuis in Schiedam en Rotterdam zijn inmiddels triagetenten geplaatst voor de Spoedeisende Hulp (SEH). In de loop van deze week komt er een mobiele CT-scan bij de spoedhulp van Franciscus Gasthuis. ,,Dit helpt om sneller een eerste selectie te kunnen maken van patiënten die mogelijk wel of niet besmet zijn met Covid-19’’, legt het ziekenhuis uit.

Eind deze maand volgt nog een grote verandering, die al eerder bekend werd gemaakt. Kinderen worden vanaf 30 maart alleen nog opgenomen op de locatie van Franciscus Gasthuis in Rotterdam. De verpleegafdeling neonatologie (opnames van baby’s), de geboortezorg (bevallingen), poliklinische afspraken, dagbehandeling en acute zorg voor kinderen blijven in Schiedam beschikbaar. De verandering moet ervoor zorgen dat er meer kinderen tegelijkertijd opgenomen kunnen worden. In totaal komen er zes extra kinderbedden.

Ikazia

Het Ikazia Ziekenhuis stelde al eerder dat zijn coronapatiënten geen bezoek mogen ontvangen. Er bestaat ook een plan om bij binnenkomst bij iedere bezoeker, medewerker en leverancier de temperatuur op te nemen, maar dat wordt op dit moment niet uitgevoerd. 

Om de grote toestroom in goede banen te leiden, is er bij dit Rotterdamse ziekenhuis een tweede spoedeisende hulp ingericht. Op het voorterrein worden portakabins geplaatst voor de eerste opvang en het eerste onderzoek van mogelijk besmette patiënten. De triage hier begint vandaag. Wie mogelijk corona heeft gaat naar de huidige spoedhulp, niet-verdachte personen kunnen naar de tijdelijke spoedhulp. 

Ook is er een tweede speciale verpleegafdeling ingericht, waar patiënten met corona in isolatie worden opgenomen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam