De wekelijkse markt op vrijdag in het centrum van Schiedam, trekt altijd veel bezoekers.
Volledig scherm
De wekelijkse markt op vrijdag in het centrum van Schiedam, trekt altijd veel bezoekers.

In Maassluis keert weekmarkt terug, andere steden werken aan plan voor hervatting

In Maassluis keert de ‘anderhalve meter- markt’ terug op dinsdag 12 mei. Ook in Schiedam wordt gewerkt aan een plan. Vlaardingers moeten nog even geduld hebben.

In Maassluis zijn de twee wekelijkse warenmarkten sinds de coronacrisis halverwege maart in alle hevigheid losbarstte, niet toegestaan. Maar nu het beter lijkt te gaan en de anderhalve meter-economie wordt opgestart, hebben ook de marktkooplui van de dinsdagmarkt aan de Uiverlaan een plan ingediend.

,,Dat plan voldoet aan al onze eisen”, vertelt een gemeentewoordvoerder. ,,Zo staan de kramen ruim opgesteld, worden er looplijnen aangebracht, is er toezicht en kunnen bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar bewaren. De ondernemers hebben daarom van de burgemeester toestemming om per 12 mei weer hun waren te verkopen.”

De marktkooplui die op vrijdag aan de Nieuwstraat in het centrum van Maassluis staan, hebben nog geen plan ingediend. Overigens is het de bedoeling dat deze markt verhuist naar het nieuwe Marelplein aan de andere kant van de historische binnenstad, waar de ondernemers op een ‘zichtlocatie’ komen te staan.

Hervatting

In Schiedam wordt op de achtergrond gewerkt aan hervatting van de markten, in het centrum en op het Bachplein. ,,We onderzoeken of het mogelijk en haalbaar is om een kleine, beperkte weekmarkt te openen, al of niet met alleen food”, aldus een gemeentelijke zegsman. ,,Belangrijk is dat zo’n markt ‘corona-proof’ is en dat de 1,5 meter afstand tussen personen en tussen marktkooplui kan worden gewaarborgd.Wij verwachten hierover in de loop van de week meer duidelijkheid te hebben.”

Quote

Ik hoop écht dat de markt weer snel kan terugkeren. Zeker nu is er veel behoefte aan goedkopere groente, fruit en andere verse producten.

Sandra Beenhakker, raadslid VVD Schiedam

Sandra Beenhakker, raadslid voor de VVD in Schiedam, vroeg het stadsbestuur vorige week te kijken naar de mogelijkheden. Beenhakker deed dit naar aanleiding van een gesprek dat zij had met Margré Stolk, een marktkoopvrouw van het eerste uur en op vrijdag te vinden op de markt in het centrum. Zij verkoopt sowieso al veel verpakte groente en fruit en dat wil ze graag blijven doen.

Schotten

‘Mensen mogen niets meer zelf pakken. We denken aan schotten zodat bezoekers voldoende afstand houden, een soort loket-gedachte. De opzet van de markt zal anders moeten, om grote drukte tegen te gaan en een goede looproute te maken. Dat is lastig maar niet onmogelijk. Wij willen best meedenken’, aldus Stolk in haar interview met het VVD-raadslid dat graag in contact blijft met ondernemers.

,,Ik hoop écht dat de markt weer snel kan terugkeren. Zeker nu is er veel behoefte aan goedkopere groente, fruit en andere verse producten”, weet Beenhakker die veel armoede om zich heen ziet. ,,In andere grote steden trekken de markten weer aan, waarom dan niet in Schiedam? Wij volgen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, maar met een goed plan kun je afwijken. Het doet me goed om te zien dat iedereen nu in de ‘meewerkstand’ staat. Als we op een veilige manier een markt kunnen houden, moeten we dat doen. Dat brengt ook weer wat meer leven in de brouwerij.”

Vlaardingers moeten geduld hebben

Vlaardingers moeten nog even geduld hebben. De gemeente liet maandagavond weten dat de ondernemers het niet zien zitten om hun kramen op het parkeerterrein aan de Broekweg te zetten. Deze locatie had een alternatief voor het Veerplein moeten zijn.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen