Alsof het een normale zomerdag was op het strand van Noordwijk: ‘Wat moeten we anders doen?’

videoOp een stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan. Op sommige plekken was het zó druk, dat gemeenten de toegangswegen afsloten. Ook het strand van Noordwijk werd overspoeld door zonaanbidders. 

 ,,Het werd ons iets te benauwd”, zegt Marieke van der Hulst terwijl ze haar fiets pakt. Samen met haar partner Sandra en hun twee kinderen heeft ze twee uurtjes van het strand in hun woonplaats Noordwijk kunnen genieten. ,,Normaal is het op dit stuk juist wat rustiger”, zegt Marieke (47). ,,In het begin was het nog wel te doen; nu is het vloed en wordt het strand kleiner. Mensen lopen dicht lang je heen, dan zit je niet lekker.” Dan maar naar huis. Sandra (43) haalt haar schouders op: ,,Wij wonen hier misschien wel, maar het strand is van iedereen.”

Het was op deze zomerse Hemelvaartsdag al vroeg druk richting de stranden en recreatiegebieden in Nederland. Op verschillende plekken in het land werden toegangswegen afgesloten. In Noordwijk waren alle gemeentelijke parkeerterreinen - die maar voor vijftig procent opengingen - aan het einde van de ochtend al vol. Langs de boulevard was het soms zelfs zoeken naar een plekje voor de fiets. De gemeente Noordwijk riep mensen via Twitter op om thuis te blijven en zo teleurstelling te voorkomen. Later werd nog de weg naar Langevelderslag afgesloten om de grote toeloop aan badgasten tegen te gaan.

Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk.
Volledig scherm
Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk. © Marco Okhuizen
Quote

Mensen willen graag naar buiten, zijn opgewekt

Eelco Dijk

Afstand

Op het strand lijkt het wel een normale zomerdag. Alsof het coronavirus niet bestaat. Overal liggen mensen op handdoekjes, strandbedden of achter windschermen. Borden roepen bezoekers op afstand te houden. Dat gebeurt ook, alleen binnen gezelschappen wordt niet altijd de gewenste anderhalve meter gehanteerd. ,,We zien elkaar toch bijna elke dag”, reageert Georgia (15), die met haar vriendinnen op het strand is. Ze kamt het natte haar van zusje Pam (13). Die vertelt: ,,Als we binnen afspreken, houden we wel afstand. Met deze drukte is dat lastig. Toch wilden we graag naar het strand. Het is mooi weer en Hemelvaart, wat moeten we anders doen?”

Tijdens Hemelvaartsdag trokken mensen in groten getale naar het strand, ondanks de dreiging van besmetting met het coronavirus.
Volledig scherm
Tijdens Hemelvaartsdag trokken mensen in groten getale naar het strand, ondanks de dreiging van besmetting met het coronavirus. © Marco Okhuizen


Even verderop bij de post van de reddingsbrigade kijkt Wendy Hazenoot uit over het strand. Al die genietende mensen maken haar vrolijk, zegt de 33-jarige postcommandant. Al zijn zij en haar collega's wel verrast door de toeloop. ,,Eigenlijk zou vandaag alleen deze post opengaan, maar vanochtend hebben we opgeschaald en ook de andere twee geopend.” Ook zij zegt: als mensen blijven zitten of liggen, is er voldoende afstand. ,,Maar bezoekers lopen rond en niet iedereen denkt even goed aan die anderhalve meter. Handhaving en politie is aanwezig, maar het is soms ook lastig om te zien of het om een vriendengroep of huishouden gaat.”

Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk.
Volledig scherm
Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk. © Marco Okhuizen

Verantwoordelijkheid

Eelco Dijk (49) van strandtent Beach probeert er ook op te letten, vertelt hij al zittend op zijn terras, waar net als bij de andere strandtenten nog geen bezoekers mogen komen. ,,Vanochtend heb ik een groep van twaalf uit elkaar gehaald. Maar eigenlijk nemen de meeste gasten wel hun verantwoordelijkheid.” Hij vreest niet voor de gevolgen van de drukte, zegt hij. ,,We hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen.” Zo is er meer afstand gecreëerd tussen de strandbedden, staan overal jerrycans met desinfectiemiddel en de toiletten worden na gebruik steeds schoongemaakt. ,,De sfeer is goed. Mensen willen graag naar buiten, zijn opgewekt. Om 08.30 uur zag ik al de eerste bezoekers op het strand. Ze komen overal vandaan. Amsterdam, Enschede, Breda.”

En opvallend veel mensen uit Duitsland. Bijvoorbeeld de zussen Nadia Mengelkamp en Tania Fischer (allebei 39), die uit de buurt van Dortmund komen. Ze snuffelen wat rond in een strandwinkel. ,,Wat vind je van deze hoed?”, klinkt het. Ze zijn ’s ochtends vroeg vertrokken, vertelt Tania. ,,Ik hoorde dat in Venlo en Roermond wegen waren afgesloten, maar wij konden hier gewoon naartoe rijden.” Het is wel vol, hé”, reageert ze. ,,Maar ik voel me niet onveilig. De politie loopt rond en spreekt mensen aan, heel goed.” Ja, ze hadden ook in Duitsland iets leuks kunnen doen. ,,Maar kijk”, zegt ze terwijl ze haar armen in de lucht doet. ,,Het is hier toch veel mooier.”

Bekijk deze video:  Ook op het strand van Nesselande in Rotterdam was het erg druk:

De toiletjuffrouw van strandtent Beach maakt constant de toiletten schoon.
Volledig scherm
De toiletjuffrouw van strandtent Beach maakt constant de toiletten schoon. © Marco Okhuizen
Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk.
Volledig scherm
Op deze stralende Hemelvaartsdag besloot Nederland massaal naar het strand te gaan, bijvoorbeeld in Noordwijk. © Marco Okhuizen