ESA-astronaut André Kuipers geniet van het uitzicht op aarde. Met zijn lange verblijf in het internationale ruimtestation ISS weet hij als geen ander wat het is om met beperkingen te leven in een kleine ruimte die wordt gedeeld met anderen.
Volledig scherm
PREMIUM
ESA-astronaut André Kuipers geniet van het uitzicht op aarde. Met zijn lange verblijf in het internationale ruimtestation ISS weet hij als geen ander wat het is om met beperkingen te leven in een kleine ruimte die wordt gedeeld met anderen. © ANP

André Kuipers weet wat het is om te leven in quarantaine

Astronauten weten wat het is om te leven in quarantaine. André Kuipers kon in het ruimtestation ISS lange tijd geen kant op. Tien tips van een ervaringsdeskundige.

Nog nooit brachten mensen zoveel tijd door in eigen huis. Ouders werken thuis, kinderen volgen thuis onderwijs. De een kan er mee omgaan, de ander voelt de muren al op zich afkomen. André Kuipers en collega-astronauten proberen de pijn een beetje te verlichten met verschillende initiatieven. Op ESA WebTV en ESA YouTube geven ze antwoord op verschillende vragen. Op de website thuisinderuimte.nl. kan iedereen vanuit huis de ruimte verkennen met weetjes, spelletjes en knutselwerk. ,,De maatschappij is krakend en piepend tot stilstand gekomen. Iedereen heeft te lijden onder deze crisis en ik probeer met anderen in de ruimtevaartsector de pijn te verlichten. Het leven verschraalt enorm’’, legt André Kuipers (61) uit. ,,Wat we nu doen zijn prettige vormen om mensen te verbinden. Om de wetenschap bij de mensen thuis te brengen.’’

 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?