Bizarre situatie Zeeman in grensdorp Baarle: ‘De onderbroeken? Die liggen op Belgisch grondgebied, mevrouw’

VideoBaarle, een pittoresk dorpje aan de grens met België. Eén dorp, twee gemeenten, twee landen en maar liefst dertig enclaves. Wandel je door het dorp, dan kan het gebeuren dat je wel vijf keer de grens passeert. Soms loopt die ook dwars door gebouwen heen. Het heeft al voor vreemde situaties gezorgd en dat doet het in deze coronacrisis opnieuw. 

De grens tussen België en Nederland loopt precies door de Zeeman in Baarle.
Volledig scherm
De grens tussen België en Nederland loopt precies door de Zeeman in Baarle. © Vanderveken

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Ze vormen één dorp, maar ze hebben een Nederlands gemeentebestuur in Nassau en een Belgisch in Hertog. En dus wethouders in Nederland en ‘schepenen’ in Belgie.

Ieder een eigen gemeenteraad, maar om de paar maanden vergaderen ze toch ook wel samen. Een bibliotheek en een cultureel centrum delen ze ook. Politie hebben ze dan weer apart, maar voor de brandweer zijn er ook afspraken gemaakt tussen Hertog en Nassau. Dat is Baarle.

En toch woont iedereen er vredig naast elkaar. Belgen en Nederlanders, dat bestaat in Baarle niet. Je bent van Boal of je bent het niet.  Het is je voordeur die bepaalt of je nu Belg of Nederlander bent, want eigenlijk ben je gewoon een Boalenaar.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”