Brandweer en ambulancepersoneel halen in een gezamenlijke operatie de longpatiënt uit een flatgebouw.
Volledig scherm
Brandweer en ambulancepersoneel halen in een gezamenlijke operatie de longpatiënt uit een flatgebouw. © Luciano de Graaf

Buurman ziet man snakkend naar adem in galerij voor zijn flat liggen

Brandweer en ambulancedienst werden vanochtend gealarmeerd over een longpatiënt met ademhalingsproblemen in een appartementencomplex in Apeldoorn. De man was snakkend naar adem naar buiten gekropen. 

De 112-melding kwam van zijn overbuurman die hem toevallig naar buiten zag komen. Het slachtoffer moest worden gereanimeerd en gestabiliseerd.

Hij is daarna door ambulancepersoneel met behulp van de brandweer naar beneden gebracht. De man werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Binnen 10 minuten

De overbuurman, die niet met zijn naam in de krant wil: ,,Ik stond op het balkon toen ik aan de overkant een deur zag opengaan. Er kroop een man tussen de veertig en vijftig jaar naar buiten en hij maakte handgebaren. Ik zag dat hij wat wilde zeggen, maar dat lukte niet.’’

De overbuurman zag dat de man zwaar ademde op de galerij en belde 112. ,,Ik heb uiteindelijk beneden gewacht op de hulpdiensten. De ambulance was binnen tien minuten ter plaatse, het personeel daarvan zat toen al in beschermende pakken.’’

De LUCAS

Snel daarop arriveerde ook de brandweer die de man van de galerij takelde waarna een tweede ambulance arriveerde met de zogenoemde LUCAS, een mechanisch hartmassageapparaat, dat werd aangebracht op het slachtoffer.

Veel bekijks

Brandweer en ambulancepersoneel halen in een gezamenlijke operatie de patiënt uit een flatgebouw.
Volledig scherm
Brandweer en ambulancepersoneel halen in een gezamenlijke operatie de patiënt uit een flatgebouw. © Luciano de Graaf

De Visserstraat werd tijdens de actie volledig afgesloten in verband met de inzet van de hulpdiensten. De actie trok veel bekijks van omwonenden.

De meesten stonden voor hun raam te kijken, een aantal was naar buiten gegaan, maar hield daarbij wel anderhalve meter afstand van elkaar.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland laat weten dat er geen medische informatie kan worden verstrekt.

Kijk hier naar onze video's over corona: