Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen
Volledig scherm
Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen © Frank Jansen

Chinese ambassadeur over corona: ‘Het ergste is achter de rug’

,,Het moeilijkste ligt achter ons”, zegt de Chinese ambassadeur Xu Hong over het coronavirus. ,,De trend is dat het beter wordt. Wanneer het virus is geëlimineerd, kan niemand zeggen. Wat we nu moeten doen is waakzaam blijven en zorgen dat het virus zich niet meer verspreidt.”

Hong, de uitgesproken Chinese ambassadeur in Nederland, gaf vanmiddag een stand van zaken van de situatie in China. Hij deed dat bij een persbijeenkomst op uitnodiging van Diplomat Magazine, een vakblad voor diplomaten in de Benelux. Waarom? ,,Het is mijn verantwoordelijkheid u te vertellen wat er in China gebeurt. Wij zijn altijd transparant. Kijk op websites in China en je ziet een dagelijkse update van cijfers.”

Die cijfers zijn bemoedigend, volgens hem. Het aantal nieuwe gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus gaat langzaam omlaag van 3000 per dag, begin februari, naar 406 gisteren. Buiten de provincie Hubei met de stad Wuhan was er zelfs geen enkele nieuwe besmetting, aldus Xu Hong.

De bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de slachtoffers. Daarna een video waarin de inspanningen van het Chinese volk werden geprezen, ‘onder leiderschap van president Xi Jinping’. De daadkracht en de efficiëntie van het communistische systeem hebben de wereld voor nog veel groter onheil behoed, aldus de ambassadeur.

Quote

We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak

Xu Hong

Steunbetuigingen

Xu Hong is dankbaar voor steunbetuigingen van het Nederlandse koningshuis en premier Rutte en ook voor de vele Nederlanders die hun steun hebben betuigd in mails en brieven aan de ambassade. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft China voor miljoenen aan hulpgoederen geleverd, aldus de ambassadeur.

Of er ook lessen zijn geleerd? ,,We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak. Als we terugkijken had het sneller gekund, maar dat is achteraf. Je kunt niet zomaar op de eerste dag dat je van een virus hoort meteen alles afsluiten en ingrijpende maatregelen nemen. We wisten toen niet dat het virus zo besmettelijk was en zo snel om zich heen zou grijpen. Pas later werd dat duidelijk en namen we de juiste maatregelen. Dat is een les voor China en andere landen.”

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.