Covid-app? ‘De overheid is níét op zoek naar je locatie, die kan ze al lang achterhalen’
Het kabinet wil verspreiding van het coronavirus monitoren via een app, zo maakte zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Maar wat doet zo’n app en leveren we daarmee onze privacy in? Volgens IT-deskundige Ronald Prins valt dat laatste wel mee.
Delen per e-mail
Het kabinet zoekt naar technologische hulpmiddelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie over het coronavirus. Het kabinet onderzoekt de invoering van een covid-app, die waarschuwt wanneer je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand.
Hoe werkt zo’n app? In Europa puzzelen diverse hoogleraren op een systeem dat werkt via bluetooth. Je mobiele telefoon houdt daarmee bij welke andere telefoons hij de afgelopen weken heeft ‘ontmoet’. Wie besmet blijkt, kan dat aangeven in de app, waarna alle personen met wie hij of zij in contact is geweest een signaal krijgen. Zo kunnen ze op tijd in quarantaine gaan.
Programmeerfouten
Om de privacy van deelnemers te beschermen, krijgt iedereen een unieke code die niet gekoppeld is aan je identiteit. Het systeem houdt ook niet bij waar je bent geweest, alleen maar wie je hebt ontmoet. ,,Een dergelijk systeem, daar zou ik niet fel op tegen zijn”, zegt IT-deskundige Ronald Prins, voorheen eigenaar van cybersecuritybedrijf FOX IT.
,,De snelheid waarmee het wordt ingevoerd, kan wel tot problemen leiden. Zulke apps kunnen in opzet goed zijn, maar tijdens het programmeren kunnen foutjes worden gemaakt. Normaal test je daar maanden op en laat je hackers proberen in te breken, maar daar is nu weinig tijd voor.”
Meteen nadat het kabinet bekendmaakte een dergelijke app te overwegen, kwamen op internet de eerste privacyprotesten los. Is de overheid niet stiekem uit op onze locatiegegevens? Volgens Prins is dat niet het geval.
,,De politie en inlichtingendiensten hebben al genoeg bevoegdheden en mogelijkheden om dat te achterhalen, dus daar hebben ze deze app niet voor nodig. Maar als het een bezwaar is, zou je nog een extra garantie kunnen bieden door de gegevens te laten beheren door een speciaal hiervoor op te richten stichting.”
Teugels laten vieren
Kortom, Prins ziet niet veel bezwaren tegen een dergelijke app. ,,Zeker niet als het gebaseerd is op vrijwilligheid. Ook al zou 70 of 80 procent de app installeren, dan zou dat de virusbestrijders al enorm kunnen helpen. Ik denk dat de animo er best voor zal zijn. Rutte pakte het in de persconferentie slim aan, door de koppeling te maken dat we wellicht de teugels wat kunnen laten vieren als er meer grip is om het virus te bestrijden.”
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Als het kabinet valt, wat betekent dat voor de coronacrisis?
Iedereen aan het Binnenhof kijkt vandaag gespannen naar de deur waarachter de ministerraad vergadert. Als die opengaat, komt het kabinet naar buiten met een reactie op het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. En het zou zo maar eens kunnen dat premier Mark Rutte daarna het ontslag van zijn kabinet aanbiedt aan de koning.
-
Petra en Dimitri weten hoe zo'n app voelt: ‘Het geeft rust, je hoort het vanzelf als er iets mis is’
Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik. -
Video Corona update | App om besmette personen op te sporen en bakker de dupe van nare roddel
De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: leveranciers laten een bakker in Wezep links liggen na een nare roddel en er wordt gevreesd voor paasdrukte in de supermarkten. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.