Deze video laat zien waarom het zo belangrijk is om afstand van elkaar te houden

videoWaarom is het nou zo belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven? En dat je, als je tóch naar buiten moet, afstand houdt van elkaar? Het zijn vragen die veel mensen zichzelf stellen. De Belgische nieuwslezer Freek Braeckman laat aan de hand van een animatie bij VTM nieuws zien waarom we ons aan de adviezen moeten houden.

Het druist misschien tegen ons gevoel in: afstand houden van elkaar. Minstens anderhalve meter. Dat gevoel heerst niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. In België, waar dezelfde regels gelden als in Nederland, leggen ze door middel van een animatie van The Washington Post uit waarom dat afstand houden zo belangrijk is.

Het fictieve dorp ‘Fictievegem’ doet dienst als voorbeeld. Het dorp heeft tweehonderd inwoners, van wie er één het coronavirus heeft meegenomen vanaf een vakantiebestemming. Binnen de kortste keren wordt iedereen ziek. Hoe snel gaat dat? En wat helpt om besmetting te voorkomen?

Doordat het enige ziekenhuis in Fictievegem niet iedereen kan opvangen, moeten mensen in quarantaine. Hierdoor moeten bewoners binnenblijven en elkaar mijden, maar ook dat is niet waterdicht. Wanneer één iemand toch contact heeft met een andere persoon, zal het virus zich verder kunnen verspreiden, tonen de animaties.

Het afstand van elkaar houden is daarom het belangrijkste dat je kan doen om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden.

De uitleg in VTM Nieuws
Volledig scherm
De uitleg in VTM Nieuws © VTM
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”