‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig
VideoPfizer lijkt als eerste met een vaccin tegen corona te komen. Eind deze maand volgt een marktaanvraag, meldt de Amerikaanse farmaceut. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras.
Delen per e-mail
Het gaat om de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase is het vaccin op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel zat in de placebogroep, meldt Pfizer, dat op basis van de getallen concludeert dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.
Dat percentage is veel hoger dan verwacht en dan nodig is om een vaccin op de markt te mogen brengen. Ter vergelijking: de meeste vaccins hebben een effectiviteitsgraad van rond de 80 procent; in het geval van corona zijn gezondheidsautoriteiten al tevreden met een effectiviteit van meer dan 50 procent.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Bijwerkingen
Voorlopig zijn tijdens de studies van het vaccin ook nog geen grote problemen op het gebied van bijwerkingen ontstaan, meldt de Amerikaanse farmaceut.
Hoewel nog niet alle resultaten binnen zijn, spreekt Pfizer-directeur Albert Bourla van een ‘enorme doorbraak’. ,,Met dit nieuws zijn we een behoorlijke stap dichterbij een vaccin dat een einde moet maken aan deze wereldwijde gezondheidscrisis.”
Hoe verliep de wereldwijde race richting een effectief en veilig coronavaccin tot nu toe? Bekijk het in onderstaande tijdlijn (tekst gaat hieronder verder).
Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de resultaten van Pfizer ‘beter dan verwacht’. ,,Dit is goed nieuws, zeker op korte termijn. Het lijkt er nu echt op dat het vaccin in ieder geval voor enige tijd een goede bescherming biedt tegen het coronavirus.”
Addertje onder het gras
Toch is er nog wel een addertje onder het gras, zegt Huckriede: ,,De vraagt blijft in hoeverre het vaccin op langere termijn werkzaam is. Dat is aan de hand van deze resultaten nog niet te zeggen.” Ze verwacht dat de hoge effectiviteit van ruim 90 procent ook geen stand houdt. ,,Dat zal op termijn wel iets gaan dalen.”
Ook is de vraag wat het nieuws betekent voor andere vaccinprojecten, vervolgt Huckriede. ,,Op het moment dat je weet dat er een werkzaam vaccin tegen corona op de markt is, kun je je afvragen in hoeverre het nog ethisch is om bij andere vaccinonderzoeken proefpersonen een placebo voor te schotelen. Dat is een lastige discussie die nu binnen de wetenschap gaat spelen en waar niet zo snel een bevredigend antwoord op te geven is.”
mRNA
Ook Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het Leiden University Medical Center (LUMC), is positief verrast door het nieuws. ,,Het lijkt er nu echt op dat we een werkzaam vaccin tegen corona hebben. Een effectiviteit van meer dan 90 procent is echt enorm hoog. Ook bijzonder: Pfizer maakt gebruikt van een mRNA-techniek. Er is niet eerder aan de hand van mRNA een vaccin tegen een virus op de markt gebracht.”
Bij de mRNA-techniek wordt op basis van genen van het Covid-19-virus een stukje genetisch materiaal gemaakt en ingespoten. Het grote voordeel, volgens Kikkert: het is veilig - want er wordt geen gebruik gemaakt van bestaand virus - en makkelijk te produceren. ,,Ik verwacht daarom dat dit vaccin op korte termijn op grote schaal kan worden gedistribueerd, doch daarvoor moet wel eerst nog toestemming worden gegeven.”
Aanvullende resultaten
Pfizer, dat samenwerkt met de Duitse farmaceut BioNTech, hoopt de aankomende twee weken de aanvullende resultaten te publiceren. Ondertussen wil de farmaceut een marktaanvraag doen bij de FDA, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit. Die stelt als eis dat een vaccin minimaal 50 procent effectief is: die doelstelling lijkt ruimschoots gehaald.
Pfizer gaat door met de fase 3-studie tot 164 bevestigde coronagevallen hebben plaatsgevonden onder de studiegroep.
Nederland
Ook Nederland heeft, samen met de andere lidstaten van de Europese Unie, 200 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld. In Europa worden vaccins gekeurd door het EMA, het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Het vaccin is daar al in rolling review, laat een woordvoerder weten. ,,Daarbij analyseren we de data die we al hebben, zo kunnen we snel handelen zodra alle resultaten binnen zijn.”
Omdat Nederland recht heeft op 3,89 procent van de gekochte vaccins, mag ons land rekenen op een kleine 8 miljoen doses. Omdat er twee prikken nodig zijn, zouden daarmee dus iets minder dan 4 miljoen Nederlanders een vaccin kunnen krijgen.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft ook al gereageerd op het nieuws: ‘Via de media heeft medicijnautoriteit CBG vernomen dat fabrikant Pfizer deze maand met een aanvraag voor toelating komt van hun coronavaccin. Het CBG wacht op de officiële gegevens die ingediend worden bij het Europees Medicijnagentschap EMA, waar wij namens Nederland in zitten. Zodra we alle gegevens hebben, dus ook de gegevens van de laatste fase van onderzoek, zullen we deze met alle Europese collega’s zo snel mogelijk beoordelen. Dit doen we met extra inzet en capaciteit. Uitgangspunt blijft: is het vaccin werkzaam en weegt het op tegen de risico’s? Pas dan kunnen we positief oordelen over een coronavaccin. Burgers moeten kunnen vertrouwen op veilige en werkzame coronavaccins.’
Productie
Het is overigens niet zo dat alle vaccins meteen klaar zijn als het middel wordt toegelaten op de markt. Pfizer produceert het vaccin in onder meer de VS, België en Duitsland. Dit jaar zouden al 100 miljoen doses beschikbaar kunnen zijn, meldde de farmaceut eerder. In 2021 zouden er 1,3 miljard vaccins geproduceerd kunnen worden.
Het is niet bekend hoeveel de Europese Commissie betaalt voor het vaccin. In de VS sloten Pfizer en BioNTech een deal van 1,95 miljard dollar voor 100 miljoen doses. Dat is dus 19,50 dollar per injectie, en 39 dollar voor de benodigde twee.
Niet tegen kostprijs
Andere rijke landen hoeven niet op korting te rekenen, stelde het bedrijf eerder al. ,,Ik vind het ontzettend verkeerd”, zei Pfizer-baas Bourla zelfs over het leveren van vaccins tegen kostprijs. Zijn stelling: een bedrijf moet geld verdienen, ook in deze ongekende crisis. Niet onbelangrijk om te melden: Pfizer en BioNTech ontwikkelen hun vaccin naar eigen zeggen zonder subsidie.
De aandelenbeurzen stijgen naar aanleiding van het vaccinnieuws van Pfizer. Ook de nog voor zijn herverkiezing strijdende Amerikaanse president Donald Trump laat op Twitter al van zich horen. ‘Aandelenbeurzen stijgen fors, er komt snel een vaccin, 90 procent effectiviteit. Zulk goed nieuws!’ schrijft Trump. Die investeerde miljarden in coronavaccins, maar dus niet in dat van Pfizer.
Een mogelijk struikelblok, misschien niet voor rijke landen als Nederland maar wel voor armere landen met gebieden die moeilijker toegankelijk zijn: het mRNA-vaccin moet extreem koud worden bewaard, in het geval van Pfizer op temperaturen tot min 80 graden. Dat maakt de distributie veel complexer.
Productie
Lang lag de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca met het aan de universiteit van Oxford ontwikkelde coronavaccin aan kop in de race om als eerste met een werkend middel te komen. AstraZeneca kreeg dit najaar echter te maken met tegenslag, toen een proefpersoon een niet meteen verklaarbare bijwerking kreeg. Daardoor lagen de studies met het vaccin vooral in de VS een hele tijd stil - inmiddels zijn ze weer hervat.
AstraZeneca hoopt eind dit jaar met resultaten van de fase 3-studie te komen. Ook het Amerikaanse Moderna en het Nederlands-Belgisch-Amerikaanse Janssen/Johnson&Johnson is goed op weg met een coronavaccin. Al deze vaccins zijn door de Europese Commissie gekocht. Nederland heeft recht op 3,89 procent van de bestelde vaccins. In totaal gaat het - mochten alle vaccins werken - om vele miljoenen doses.
Gezondheidsraad komt volgende week met advies coronavaccin
De Gezondheidsraad komt naar verwachting volgende week met een voorlopig advies aan het kabinet over hoe om te springen met een vaccin tegen corona, mocht dat tot de markt worden toegelaten. Daarbij wordt nog niet ingegaan op een specifiek vaccin, maar het gaat heel algemeen over elk vaccin dat goed genoeg is.
Bekijk hieronder onze video's over een mogelijk coronavaccin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.” -
PREMIUM
VIDEO Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt. -
PREMIUM
Toch nog een coronavaccin in 2020? ‘Als ik nu moet kiezen, zou ik voor Pfizer gaan’
De Amerikaanse farmaceut Pfizer zou zomaar eens als eerste met een coronavaccin in Europa en de Verenigde Staten kunnen komen. Pfizer, dat samenwerkt met het Duitse BioNTech, bevindt zich in de laatste testfase en verwacht daarvan in oktober de eerste testresultaten. -
18 januari Vandaag is het Blue Monday: zo overleef je de meest deprimerende dag van het jaar
Met weinig leuks in het vooruitzicht is deze tijd misschien wel de meest deprimerende van het jaar. Maar we zijn zelf in staat onze stemming op te vijzelen, zeggen deskundigen. Leg je telefoon weg, draai uptempo muziek en eet gefermenteerd voedsel. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
Corona verdringt illegaal gokken naar huiskamer: ‘Tienduizenden euro’s gaan rond’
Duizenden euro’s cashgeld tussen de kaarten op de pokertafels, ingehuurde croupiers en schuldbewijzen voor tienduizenden euro’s. In de illegale gokhuizen in Den Haag gaan flinke bedragen om en ze leveren ook flinke problemen op. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.