Volledig scherm
© EPA

Het coronanieuws van dinsdag 7 april: bijlezen in één minuut

De stroom aan nieuwsberichten over het coronavirus is amper bij te benen. In dit artikel brengen we het belangrijkste nieuws van vandaag in een kort overzicht. 

Sterfgevallen
Er zijn in ons land de afgelopen 24 uur 234  meldingen geregistreerd van mensen die aan het coronavirus zijn overleden. Het totale dodental staat nu officieel op 2101 mensen. Dat is een breuk met de trend van het aantal gemelde overlijdensgevallen de afgelopen dagen, maar de cijfers zijn wat gekleurd omdat veel van de sterfgevallen op vrijdag, zaterdag en zondag, pas op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd.

Het aantal positief geteste personen in Nederland staat nu op 19.580. Dat is een stijging van 777 personen ten opzichte van gisteren, opnieuw minder dan de dagen ervoor. 

Ic
De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensive care-afdelingen was vandaag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen met 15 is gestegen en nu uitkomt op 1425. 

De stijging van 15 is het laagste aantal van de afgelopen week. Gisteren nam het aantal ic-patiënten toe met 24, zondag met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

Versoepelen
‘Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan.’ Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, meldt de NOS vandaag. De omroep zegt in het bezit te zijn van de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen.  Het besmettingsgetal - het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet - moet geruime tijd kleiner zijn dan één. Het zorgsysteem, ic’s inbegrepen, mag niet langer overvraagd zijn, het moet de kans hebben gekregen zich te herstellen en er moet voldoende testcapaciteit zijn.

Economie
Door de pandemie met het coronavirus zullen in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). ING voorziet dit jaar 8 procent krimp voor de Nederlandse economie vanwege de coronacrisis.

New York
New York heeft vandaag de dodelijkste dag beleefd in de coronacrisis met het vaststellen van 731 nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er 5489 mensen officieel positief getest op het coronavirus.

Gisteren vielen er 599 sterfgevallen te betreuren. Het totale aantal sterfgevallen in New York staat nu op 3202. Daarmee vallen er meer doden te betreuren dan er omkwamen tijdens de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, waarbij 2753 mensen om het leven kwamen. 

De regels
Nederland kent geen lockdown, maar wel coronamaatregelen die gelden tot en met 28 april. Wat die regels precies zijn en voor wie die gelden vind je in dit overzicht:

Afleiding nodig? Met deze verhalen kom je deze periode door. Lees alle verhalen in ons coronadossier

In onderstaand dashboard meer informatie over het verloop en de besmettingen per gemeente (klik in onze app halverwege de scrollbar om te scrollen):

Alles nog even in een overzichtelijke video zien?