Een kruispunt bij Codogno, waar het ziekenhuis naliet om een superverspreider in quarantaine te plaatsen.
Volledig scherm
Een kruispunt bij Codogno, waar het ziekenhuis naliet om een superverspreider in quarantaine te plaatsen. © AP

Hoe fout in Italiaans ziekenhuis leidde tot razendsnelle verspreiding coronavirus

Het coronavirus komt steeds dichterbij. In Italië loopt het aantal besmettingen nu heel snel op. Aan de basis ligt volgens de Italiaanse premier een fout die vorige week gemaakt werd in een ziekenhuis in het Noord-Italiaanse Codogno, op 60 km van Milaan. 

Codogno is een gemeente in de Noord-Italiaanse regio Lombardije met zo’n 16.000 inwoners. Een van hen is de 38-jarige Mattia, van wie de familienaam niet werd bekendgemaakt. Mattia werkt voor de Nederlands/Amerikaanse multinational Unilever in de naburige gemeente Casalpusterlengo.

Vorige woensdag liet hij zich checken in het ziekenhuis van Codogno omdat hij zich al enkele dagen ziek voelde. Hij bleek drager te zijn van het nieuwe coronavirus Covid-19, waaraan wereldwijd al meer dan 2.600 mensen overleden. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte plaatste het ziekenhuis de besmette Mattia niet in quarantaine, zoals de protocollen voor zulke gevallen dat  voorschrijven.

Op zoek naar patiënt 0

Mattia is de zogenaamde patiënt 1 van Italië. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu koortsachtig op zoek naar iedereen met wie Mattia de laatste drie weken contact had en hopen zo patiënt 0 te vinden, de persoon bij wie de verspreiding begon en die het virus ook heeft doorgegeven aan Mattia. De bron is nog altijd niet bekend. Wel weten we dat Mattia zelf een ‘superverspreider’ werd. 

Mattia zou al minstens 220 personen hebben besmet, onder wie zijn vrouw Valentina, die acht maanden zwanger is, familieleden, vrienden, behandelende artsen, verplegend personeel, andere patiënten en hun omgeving.

De reconstructie van Mattia’s leven de laatste drie weken is niet eenvoudig. Mattia is heel sportief en heeft een uitgebreid sociaal leven. Hij nam de laatste weken onder meer deel aan twee hardloopwedstrijden en minstens een van zijn loopvrienden is geïnfecteerd met Covid-19.

Op 4 februari zat de 38-jarige Italiaan met vrienden op café in Casalpusterlengo. Drie klanten werden daarna ziek, ook al hadden ze geen direct contact met Mattia. Daarom proberen de gezondheidsdiensten persoon per persoon te checken.

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.