Joost Boons, thuis in Loon op Zand. Hij was de eerste in Nederland bij wie corona werd vastgesteld.
Volledig scherm
PREMIUM
Joost Boons, thuis in Loon op Zand. Hij was de eerste in Nederland bij wie corona werd vastgesteld. © Marc Bolsius

Joost (56) was ‘patiënt nul’ en doet nu één keer zijn verhaal

Hij was de eerste in Nederland bij wie corona werd vastgesteld, de anonieme ‘patiënt nul’. Ruim vier weken later krijgt hij een naam en een gezicht: Joost Boons (56), ondernemer uit Loon op Zand. Eén keer wil hij zijn bizarre verhaal doen. ,,Je hebt mensen die alles van je willen weten en mensen die je aankijken en denken dat je een melaatse bent.”

Het briefje van Bruins. Dat ging over hém. Joost Boons (56). Nu kerngezond aan de keukentafel in Loon op Zand, vier weken geleden de eerste in Nederland bij wie het coronavirus geconstateerd werd. Live op de nationale televisie zag hij vanuit zijn ziekenhuisbed de toenmalig minister van Medische Zorg een stukje papier in de hand gedrukt krijgen. ‘Patiënt bevestigd, direct in isolatie, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, man’, stond erop. Bruins deelde die informatie direct met de rest van Nederland.

  1. LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.