Kabinet wil app die wijst op contact met besmette landgenoot
videoHet kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest. ,,Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven”, zei minister Hugo de Jonge vanavond.
Delen per e-mail
De app, die werkt via bluetooth, wordt al gebruikt in verschillende landen in Azië en Oostenrijk. Het kabinet neemt met het idee een advies over van de Nederlandse coronagezant Feike Sijbesma. ,,Persoonlijk ben ik een groot voorstander van dat idee”, zei Sijbesma eerder vanavond.
Volgens Sijbesma bekijkt Nederland al apps in Azië. ,,We zullen zoveel mogelijk gebruik maken van input uit Azië, misschien zelf gebruik maken van Aziatische leveranciers. In die landen waar het gebruikt wordt, zie je dat mensen blij zijn dat ze weten dat ze met een patiënt in contact zijn geweest.”
Afweging
Op de vraag of de app verplicht wordt, zei premier Mark Rutte vanavond: ,,We houden de optie open, maar bij elke optie is het cruciaal dat we de privacy in acht nemen.”
Ook Sijbesma waakt voor de gevolgen van zo’n app voor privacy van burgers. ,,Dat is natuurlijk een belangrijk element om naar te kijken. De app registreert met wie je in contact bent geweest.”
Volgens voormalig DSM-topman Sijbesma is het privacygedeelte een afweging die door het kabinet gemaakt moet worden: ,,Het belang van privacy tegenover het algemeen belang van de volksgezondheid en de economie. Maar in al die landen waar het gebruikt wordt, worden de gegevens niet op naambasis gegeven. Alleen: er was iemand in uw buurt. Niet de naam Pietje Puk.”
In de gaten houden
,,Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je het zelf in de gaten hebt", vervolgt de coronagezant. ,,Als je vier dagen daarvoor met iemand in contact bent geweest, dan krijgt diegene een signaal: ‘Jij bent in contact geweest met iemand die nu corona heeft’. Dan hoef je niet meteen binnen te blijven, maar je moet jezelf wel even in de gaten houden.”
De apps die in andere landen worden gebruikt zijn in te stellen op bijvoorbeeld het aantal meters dat je bij een coronapatiënt in de buurt bent geweest, en hoelang die periode was. Toen het coronavirus net was uitgebroken in ons land, maakte de GGD er via contactonderzoek nog werk van om in beeld te krijgen met wie een besmette Nederlander in de tijd daarvoor allemaal in contact was geweest. Nu het aantal besmettingen veel groter is, is dat niet meer te doen.
GGD vervangen
,,Daarom hebben we die apps eigenlijk nodig om de GGD’s te ondersteunen”, zei minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie van het kabinet. ,,We kijken heel goed naar wat er over de grens wordt gebruikt en of dat het werk van de GGD kan vervangen.”
Volgens Sijbesma is het lanceren van een corona-app vooral nuttig in de periode dat Nederland overgaat op voorzichtige beëindiging van de lockdown, wanneer mensen weer vaker de straat op gaan. ,,Maar wat mij betreft houdt niks ons tegen om dit snel in te voeren.” De coronagezant ziet de app als onderdeel van een pakket. ,,Samen met het uitbreiden van het aantal coronatests en de invoering van een 1,5 meter-economie, waarbij mensen steeds afstand tot elkaar houden.”
Wat weet jij over het coronavirus? Test het hier!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dota 2-team gediskwalificeerd wegens vervalste coronatest
Het Europese Dota 2-team Burjui is gediskwalificeerd in de tweede divisie van het Dota Pro Circuit (DPC), vanwege het vervalsen van een coronatest. Alle gespeelde wedstrijden zijn ongeldig verklaard en het team verliest zijn plek in de competitie. -
Nieuwste vechter Smash Bros Ultimate bestaat uit twee personages
Pyra en Mythra uit het spel Xenoblade Chronicles 2 zijn de nieuwste personages die naar het vechtspel Super Smash Bros Ultimate komen. Dat werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een onlinepresentatie van Nintendo. Vanaf maart zijn Pyra en Mythra beschikbaar. -
Petra en Dimitri weten hoe zo'n app voelt: ‘Het geeft rust, je hoort het vanzelf als er iets mis is’
Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik. -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
Minder bezoekers nieuwssites Australië na beperking Facebook
Australische nieuwssites hebben hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent zien dalen nadat Facebook besloot de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië te beperken. Het aantal buitenlandse bezoekers dat via Facebook een nieuwssite bezocht, nam met ongeveer 26 procent af, becijferde het Amerikaanse databedrijf Chartbeat.
-
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
Review
Super Mario 3D World + Bowser's Fury: uitstekende heruitgave én goede nieuwe game
Een eerder uitgebrachte game uitbrengen voor een nieuwe console is anno 2021 de normaalste zaak van de wereld, maar vrijwel nergens is het al zo lang gesneden koek als bij Nintendo. Niet verwonderlijk: games binnen de eigen franchises van Nintendo zijn en blijven mateloos populair. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.