Kinderen ‘super blij’ dat ze weer naar school mogen, heropening verloopt rustig

VIDEODe heropening van de basisscholen is vanochtend rustig verlopen. De kinderen waren blij om hun klasgenootjes en leraren weer te zien. En hun ouders, die genoten van de rust tijdens het thuiswerken. 

Na acht weken thuiszitten, mochten de eerste basisschoolleerlingen vandaag weer naar school. Een halve bezetting, looproutes in de basisscholen, ouders die bij het hek de kinderen afzetten en voldoende desinfecterende middelen in de klassen helpen de besmettingsrisico's van het coronavirus binnen de perken te houden. 

Het lijkt erop dat het voor veel kinderen en hun ouders bijna een feestdag is. Wekenlang moesten de kinderen het zonder hun klasgenootjes stellen en thuis hun schoolwerk doen. Voor veel ouders was de combinatie van kinderen ‘lesgeven’ en thuiswerken belastend. Desondanks moeten ze nu weer wennen aan de stilte in huis nu hun kroost op school zit. 

De heropening van basisscholen leidt tot veel blije gezichten. Veel kinderen stonden te popelen om weer naar school te mogen.
Volledig scherm
De heropening van basisscholen leidt tot veel blije gezichten. Veel kinderen stonden te popelen om weer naar school te mogen. © ANP

Lerarengroep PO in Actie heeft de leerkrachten gevraagd hoe hun eerste dag is verlopen. Van honderden reacties is slechts een enkeling niet blij. ,,Het is goed verlopen in deze omstandigheden. Hier en daar waren wat kinderen afwezig en ontbraken leraren", aldus Jan van de Ven van beroepsorganisatie Lerarencollectief. 

Bij sectororganisatie PO-Raad komen ook louter positieve reacties binnen over een rustig verlopen dag. ,,Blij, voorzichtig, angstig, hoopvol, allerlei gevoelens gaan door je heen bij het heropenen van de school”, beschrijft bestuurder Meine Stoker van Stichting Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid Nederland. ,,Maar er heerste vandaag vooral een positieve vibe.” 

Shift

Het gros van de basisscholen laat de helft van de klassen twee hele dagen per week naar school komen. Vandaag is de eerste shift aan de beurt. Andere basisscholen werken met dagdelen, waarbij de ene helft van de klas 's ochtends komt en de andere helft 's middags. Overigens zijn niet overal alle leerlingen op de eerste dag naar school gekomen. Er zijn kinderen met snottebellen die niet mogen komen en niet alle ouders vinden het een prettig idee om hun kroost aan de risico's bloot te stellen. 

Datzelfde geldt voor leraren. Uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en deze krant bleek vorige week dat er duizenden leraren zijn die blijven thuiswerken. In de meeste gevallen behoren ze zelf tot de risicogroep of hebben ze thuis een kwetsbaar familielid. Die klassen worden opgevangen door stagiaires, onderwijsassistenten, intern begeleiders of invallers. 

Bekijk hieronder in de kaart hoeveel kinderen er in jouw gemeente weer naar school gaan: 

Welkom heten

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) stond vanochtend op het schoolplein van de Florens Radewijnsschool in Zwolle om de leerlingen welkom te heten. Hij voerde er korte gesprekjes met de ouders en kinderen. Die waren vooral vrolijk en gaven aan dat ze het fijn vinden om weer naar school te gaan. Ook sprak de minister er met de leraren en schoolleider.

  1. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’