Meer besmettingen, maar schatting aandeel Britse variant opnieuw lager
De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. Een van de oorzaken van de stijging lijkt het het fors toegenomen aantal tests. Opnieuw heeft het RIVM de inschatting over de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland naar beneden bijgesteld.
Delen per e-mail
Het percentage tests dat positief uitpakte ligt met 9,8 procent op het laagste niveau sinds eind september. Dat suggereert dat de strenge lockdown zijn vruchten afwerpt. Toch spreekt het RIVM van een ‘kwetsbare’ situatie. Versoepelingen moeten niet te snel worden doorgevoerd, stelt de rijksdienst.
De afgelopen kalenderweek lieten 263.291 personen zich testen op corona. Dat zijn ruim 70.000 personen meer dan in de week van 8 tot en met 14 februari, toen Nederland nog werd geteisterd door kou en winterweer. Dit is een stijging van 38 procent. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week gedaald naar 9,8 procent, een week eerder was dat nog 11,5 procent.
Vooral bij kinderen onder de twaalf werd vaker een besmetting geconstateerd. Sinds de basisscholen weer open zijn is het testbeleid bij deze groep gewijzigd: bij lichte klachten moeten ook zij naar de GGD-straat. Van de 25.831 afgenomen testen viel 8,6 procent positief uit. De week ervoor werden 14.852 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar getest, waarvan 10,5 procent een positieve testuitslag had.
Britse variant
Opnieuw heeft het RIVM zijn inschattingen over het oprukken van de Britse variant fors naar beneden bijgesteld. Voor 5 februari ging de inschatting voor het aandeel van de Britse variant in het totaal aantal besmettingen in twee weken tijd van 53,7 procent (inschatting op 9 februari) via 47,6 procent (inschatting op 16 februari) naar 38,7 procent (inschatting nu).
De aanwezigheid van de Britse variant wordt onderzocht in de zogeheten kiemsurveillance. Daarin wordt een aantal positieve coronamonsters onder het vergrootglas gelegd, om te kijken tot welke variant ze behoren. In de eerste weken van januari nam het aantal besmettingen van de Britse variant wat daar gevonden werd snel toe. Daarna was er echter sprake van een afvlakking.
Het meest recente reproductiegetal, dat van 5 februari, is 0,99. Een week eerder lag dat getal naar schatting op 0,96. Voor de Britse variant betrof het op 5 februari 1,14, voor de oude variant 0,9. Daarmee liggen de getallen een stukje dichterbij elkaar dan een week daarvoor. Toen was het 1,15 tegenover 0,84.
Ziekenhuizen
In de ziekenhuizen is de situatie redelijk stabiel. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 1140, tegenover 1197 vorige week. Daarvan kwamen 240 mensen op de intensive care terecht, dat waren er vorige week 194. Er overleden 418 mensen aan corona, ongeveer net zoveel als vorige week.
De situatie in de ziekenhuizen verleidde voorman Ernst Kuipers gisteren tot redelijk optimistische uitlatingen, maar het RIVM waarschuwt voor teveel hosanna. ,,Ondanks de maatregelen, zien we dat het aantal meldingen per week op het zelfde niveau blijft en de afgelopen week weer iets stijgt. Dat is een kwetsbare positie. Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen.”
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uitvaartondernemers walgen van doodskist bij demonstratie Museumplein: 'Ronduit smakeloos’
Bij de door de politie beëindigde coronademonstratie in Amsterdam hebben diverse demonstranten voor afkeurende reacties gezorgd door met een doodskist op het Museumplein rond te lopen. De betogers wilden daarmee symbolisch afscheid nemen van de volgens hun verloren democratie. Uitvaartondernemers snappen de kracht van het symbool, maar reageren kritisch. ,,Dit is een klap in het gezicht voor alle nabestaanden van de coronaslachtoffers”, reageert een van hen tegen deze site. -
14
Belletje trekken gaat mis, boze bewoner mishandelt jongen (11) na achtervolging
Een 11-jarige jongen is zaterdag mishandeld door een volwassen man in Dommelen. Nadat hij met een groepje vrienden had aangebeld en daarna wegrende, werd de bewoner agressief en gaf de tiener na een achtervolging rake klappen. De politie Oost-Brabant onderzoekt de mishandeling. -
PREMIUMVIDEO
Faith heeft een reuzenslak als huisdier: ‘Als er vrienden zijn, zet ik 'm gezellig op tafel’
Bijna iedereen heeft wel een hobby. En altijd met een verhaal. Faith McGirr (54), docent uit Utrecht, is de trotse bezitter van een Afrikaanse reuzenslak. ,,Over het algemeen is het een braaf beestje.” -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn?
-
Geldstraf dreigt bij schenden van quarantaineplicht
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland een quarantaineverklaring overleggen. Daarmee verplichten zij zich expliciet om tien dagen in quarantaine te gaan. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert in het uiterste geval een geldstraf. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUMcolumn
Tegenstanders van een coronapaspoort moeten zelf misschien met een oplossing komen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.