Mondkapjesplicht in grote steden: ‘Dit zijn de consequenties van niet houden aan regels’
Amsterdam en Rotterdam nemen het heft in eigen hand en voeren een mondkapjesplicht op drukke plekken in. In die twee steden loopt het aantal besmettingen de laatste weken op. Rotterdam verplicht mondkapjes op enkele plekken in het centrum, op grote markten en in winkelcentra. Amsterdam kiest voor vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat.
Delen per e-mail
De maatregel in beide steden gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.
Rotterdam pakt vanaf woensdag 5 augustus direct groot uit met een mondkapjesplicht op drukke plekken. Niet alleen in het centrum, maar ook op de drie grote markten en de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein moet de bezoeker een mondkapje op. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb net bekend gemaakt. Gisteren werd besloten dat gemeenten mogen experimenteren met coronamaatregelen, zoals een mondkapjesplicht. Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.
Aboutaleb en zijn Amsterdamse college Femke Halsema gaan nu voortvarend aan de slag met het experiment. Niet op één plek, maar op meerdere plekken waar het druk is. In Rotterdam op de markten op het Afrikaanderplein (zuid), Grote Visserijplein (west) en de Binnenrotte (centrum) en de twee grote winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Amsterdam kiest voor een mondkapjesplicht op delen van de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ‘40-’45.
Bekijk hieronder een interview met burgemeester Aboutaleb over de maatregel:
Maatwerk
Aboutaleb en Halsema maakten zich verleden week hard voor het mondkapje op drukke plekken. In de ogen van Aboutaleb past de mondkapjesplicht bij zijn wens om maatwerk te bieden. Net als de communicatie gericht op de moslimgemeenschap over het Offerfeest en op studenten. De verplichting zou mondkapjes weer terug in het straatbeeld brengen. ,,Ik wil mijzelf diep in de ogen kunnen kijken als deze hele ellende voorbij is en tegen mijzelf kunnen zeggen: ‘Ik heb geen maatregel onbenut gelaten om te vermijden dat er één Rotterdammer sterft of corona oploopt. Het zal vooral het gevoel van afstand houden versterken’’, legt Aboutaleb zijn keuze uit, die hij als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft genomen. ,,Het kan in onze ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten.’’
Het kabinet en de 25 veiligheidsregio's besloten gisteren dat burgemeesters mogen gaan experimenteren met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) maken daar dus meteen gebruik van.
Groningen
De Veiligheidsregio Groningen voert morgen nieuwe coronamaatregelen in voor de horeca in een deel van de binnenstad van Groningen. Volgens de veiligheidsregio is dat nodig omdat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen. Vooral binnen de Diepenring in het centrum wordt het op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 03.00 steeds drukker waardoor bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen nemen
Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 uur geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven. Verder moeten alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten om 01.30 uur dicht. Ook de terrassen moeten vanaf 01.30 uur gesloten worden. Verder is het na 01.30 uur verboden om lachgas te verkopen.
Behoefte
De burgemeesters hebben lang niet allemaal behoefte aan een mondkapjesplicht. In veel regio’s, zoals Limburg en Drenthe, is het aantal besmettingen laag. Zij zien liever dat de huidige voorschriften, zoals het anderhalve meter afstand houden tot elkaar, strenger worden gehandhaafd.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei afgelopen vrijdag dat een mondkapjesplicht nooit in plaats kan komen van de belangrijkste maatregel tegen het virus: anderhalve meter afstand houden. Dus ook als straks op sommige plekken mondkapjes moeten worden gedragen, moet er op worden toegezien dat het niet te druk wordt in sommige winkels of horecagelegenheden.
Reactie Detailhandel
Dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden
Detailhandel Nederland heeft begrip voor de maatregel. ,,Winkeliers hebben veiligheid hoog in het vaandel, zowel richting de klanten als het winkelpersoneel. Het moet echter duidelijk zijn dat de handhaving niet bij de winkelier kan liggen, wij zijn dienstverlener. Gastvrijheid zit in ons hart. Daarnaast vinden we het belangrijk dat duidelijk gecommuniceerd wordt waar deze verplichting geldt. Onduidelijkheid is funest voor het vertrouwen van de consument.”
Marktkooplieden staan er wat dubbel in. ,,Wij waren hier al bang voor”, zegt voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. ,,We zijn er niet blij mee, maar dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden. Ik hoop dat dit helpt en dat het als een vuurtje door het land gaat, zodat mensen zich beter aan de regels houden en het elders niet nodig zal zijn om een mondkapjesplicht in te voeren. Niets is belangrijker dan onze gezondheid”, aldus de voorzitter van de branchevereniging voor marktkooplui.
Kritiek
Er is echter ook kritiek op de verplichting om een mondkapje te dragen. Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen burgemeesters zelfs wettelijk helemaal geen mondkapjesplicht invoeren. Dat zou namelijk eerst in een wet vast moeten worden gelegd en die speciale coronawet is weliswaar al door het kabinet ingediend, maar nog niet akkoord bevonden door de Eerste en Tweede Kamer. Daarom zou de verplichting nu op papier helemaal niet gelden en kunnen eventuele boetes ook worden aangevochten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUMVerkiezingen
Grote partijen willen minimumloon omhoog: ‘Mensen moeten ervan kunnen leven’
De groeiende kloof tussen rijk en arm moet worden verkleind, vinden alle partijen. Vooral mensen op het minimum moeten meer verdienen. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders pleit voor een forse verhoging van het minimumloon. Hilde Palland, Kamerlid voor het CDA, ziet andere mogelijkheden. -
2
Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers. -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof.
-
Organisatie songfestival laat niets aan het toeval over: speciale teststraat bij Rotterdam Ahoy
De organisatie van het Eurovisie Songfestival trekt alles uit de kast om het liedjesspektakel in Rotterdam Ahoy veilig voor artiesten, pers en personeel te laten verlopen. In een vandaag openbaar gemaakt protocol wordt melding gemaakt van een speciale teststraat, waar alle betrokkenen regelmatig worden gecontroleerd. Of er publiek bij de shows aanwezig kan zijn, wordt later besloten. -
Stoffelijke resten van baby gevonden in tuin ‘s-Heerenberg: ‘Mijn zoon is niet verdacht’
De politie heeft stoffelijke resten van een baby gevonden bij een onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg (Gelderland). -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.