Peter Achterberg is cultuursocioloog en professor aan Tilburg University
Volledig scherm
Peter Achterberg is cultuursocioloog en professor aan Tilburg University © Achterberg

Oproep aan Brabanders om sociale contacten te matigen kan werken

‘De horeca blijft open, maar iedereen wordt gevraagd voorzichtig te zijn’. Deze oproep deden de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven aan alle inwoners van Brabant. Volgens cultuursocioloog Peter Achterberg zijn mensen gewend aan zelfmanagement. ‘Onze maatschappij is ingericht op uitgaan van eigen verantwoordelijkheid’

De komende zeven dagen worden tal van grote evenementen in Brabant verboden in de hoop het coronavirus tegen te gaan. Maar kleinschalige evenementen mogen wel en ook de kroegen blijven gewoon open. De burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven roepen alle inwoners op om de komende week aan sociale onthouding te doen. Is zo’n oproep genoeg of moet Brabant op slot?

Zelfmanagement

Volgens Peter Achterberg, professor cultuursociologie aan Tilburg University, kan zo’n oproep zeker werken. ,,Onze huidige samenleving is ingericht op zelfmanagement. De meeste beroepsgroepen zijn bijvoorbeeld gewend dat ze uit zichzelf aan het werk gaan als ze op hun werk aankomen. Ze weten wat er moet gebeuren. Ook als hun chef niet de hele dag meekijkt. Dit zelf reguleren zit in onze aard”, legt Achterberg uit.

‘Beroep op ons verstand’

Achterberg doceert onder meer over hoe mensen reageren als de wereld om hun heen verandert. ,,Ieder mens is zo ingesteld dat hij of zij risico’s analyseert en probeert uit te bannen. De een gaat hamsteren, de ander slikt meer vitamines en weer een ander annuleert een vlucht. Je merkt nu al dat het rustiger is op straat en in de trein en dat mensen dus gehoor geven aan de oproep sociale contacten te matigen.”

Quote

Politici doen een beroep op ons verstand

Peter Achterberg, cultuursocioloog

Deze mate van verantwoordelijkheid nemen is volgens Achterberg een uitgangspunt waarmee we ook de participatiesamenleving hebben bedacht met z’n allen; voor jezelf en voor anderen zorgen. ,,Politici spelen daar op in. Ze doen een beroep op ons verstand en hopen dat we de juiste keuzes maken. Dus in dit geval dat we niet naar de kroeg gaan en daarna risicogroepen als ouderen bezoeken.”

Brabant op slot?

Volgens Achterberg is de keuze om heel Brabant op slot te gooien erg moeilijk. ,,Daarmee wordt ook het sociale leven ontwricht en krijg je weer problemen met mensen die daar niet mee om kunnen gaan. Het helpt dus zeker om deze oproep te doen aan mensen. Alleen niet iedereen zal in de pas lopen en dat bepaalt de uitkomst van de keuze van de burgemeesters.”

Maandag wordt de situatie in Brabant opnieuw bekeken.

In samenwerking met indebuurt Breda