De Amerikaanse overheid wil onder andere voorspellen waar een volgende uitbraak zal zijn
Volledig scherm
De Amerikaanse overheid wil onder andere voorspellen waar een volgende uitbraak zal zijn © Reuters

‘Overheid VS wil smartphones volgen om coronavirus in kaart te brengen’

De Amerikaanse overheid wil telefoons volgen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en praat daarover met techgiganten als Facebook en Google en medisch experts. Zo willen de partijen onder andere bijhouden of mensen genoeg afstand van elkaar bewaren, meldt The Washington Post.

De Amerikaanse krant sprak met meerdere anonieme bronnen, zoals Facebook-medewerkers, die aangeven dat medische experts graag data willen verzamelen om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Door het volgen van smartphonegebruikers krijgen de autoriteiten een rijke dataset in handen die kan helpen bij het indammen van verdere verspreiding.

De Amerikaanse overheid zou alleen geïnteresseerd zijn in het herkennen van bewegingspatronen van mensen, zeggen medewerkers van Facebook tegen de krant. Daarmee zou mogelijk een plek van een toekomstige uitbraak kunnen worden voorspeld.

Google heeft bevestigd dat het inderdaad in gesprek is met de Amerikaanse overheid en medisch experts. Het bedrijf zegt toegang te willen geven tot de locatiedatabases, maar niet op individueel niveau. Verder zegt een woordvoerder dat alle data geanonimiseerd zou zijn.