Plichtsgetrouwe minister Bruins stapt op, coronacrisis wordt hem nu toch te machtig

OntslagEen dag nadat hij onwel werd door oververmoeidheid is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) opgestapt. Zijn vertrek volgt op weken van ‘24uurs-dienst’, voor de toch al ‘plichtsgetrouwe’ VVD’er.

Vanuit zijn woning in Scheveningen liet Bruno Bruins vandaag nog weten dat het ‘echt heel goed’ met hem ging. Niettemin werkte hij op doktersadvies vanuit huis. Het debat over de coronacrisis – en een spervuur aan kritische vragen over mondkapjes en beademingsapparaten - werd hem te machtig.

Hij zakte ineen, stond snel weer op, vertrok naar huis en probeerde vanochtend nog iedereen gerust te stellen. Maar een paar uur later komt alsnog het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst dat hij opstapt. Hij heeft, zoals dat heet, de Koning verzocht ‘hem ontslag te verlenen’. Dat deed deze ‘op de meest eervolle wijze’, onder ‘dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen’.

De andere minister van Volksgezondheid, minister Hugo de Jonge (CDA), neemt de taken van Bruins over.

Dat Bruins op instorten stond had niemand in zijn omgeving gemerkt, klinkt het. De altijd al ‘onderkoelde’ minister had in ieder geval niets laten merken. Al verklapte hij wel recent dat zijn dagelijkse wandeling van huis naar het ministerie – hij laat de dienstauto dus links liggen - het enige moment op de dag van rust was. Dan maakte hij het hoofd leeg en kreeg hij en passent nog wat lichaamsbeweging, voor en na de stroom aan vergaderingen.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) na het zoveelste coronaoverleg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) na het zoveelste coronaoverleg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. © ANP

Bruins is bovendien toch al ‘behept’ met een groot ‘plichtsbesef’, zeggen zijn naasten. Ter illustratie: één van zijn drie zoons werd marinier. Zijn eigen keuze uiteraard, maar ingewijden kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat vader Bruins bij de opvoeding hamerde op discipline en maatschappelijke betrokkenheid. ,,Bruno voelt nu zelf de verantwoordelijkheid van al die mensenlevens op de schouders,’’ zegt een ander.

Niet dat het dragen van bestuursverantwoordelijkheid hem vreemd is. Hij was staatssecretaris van Onderwijs, tijdens Balkenende-III, burgemeester in Leidschendam-Voorburg en wethouder in Den Haag. Hij raakte als baas van uitkeringsinstantie UWV in een wankele positie toen hij voor bijna een half miljard moest bezuinigen. Duizenden werknemers moesten worden ontslagen. Niet dat hij zich verschuilde voor die taak. Hij bleef altijd een pak dragen waarop het UWV-logo te zien was. ,,Omdat ik sta voor de organisatie.’’

Quote

Lang voordat Nederlan­ders zich op grote schaal zorgen begonnen te maken, was hij al in de hoogste staat van paraatheid

Ingewijde over Bruins

Die periode kwam hij tamelijk ongeschonden uit, al had de Tweede Kamer daarna wel wat vragen over Bruins’ salaris. Dat bleek hoger dan de Balkenende-norm. Een ‘overgangsregeling’ suste het kabinet met succes.

Toch is de coronacrisis van andere orde. Eigenlijk stond Bruins al op ‘aan’, sinds het eerste crisisoverleg van het RIVM op 24 januari. Het zijn continue 24-uursdiensten, zegt een ingewijde. ,,Lang voordat Nederlanders zich op grote schaal zorgen begonnen te maken, was hij al in de hoogste staat van paraatheid.’’

(Tekst gaat verder onder tweet en podcast)

Waardering

Veel Tweede Kamerleden reageren geschrokken op het aftreden van de oververmoeide minister. Velen spreken hun waardering uit voor zijn harde werk bij de bestrijding van het coronavirus.

,,Wat een heftig besluit”, twittert SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij dankt Bruins ‘voor zijn maximale inzet de afgelopen weken’. Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver bedankt Bruins. ,,Voor alles wat je voor Nederland hebt gedaan de afgelopen tijd. Veel sterkte.”

,,Wat vreselijk naar”, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij wenst Bruins ‘veel sterkte’. D66-leider Rob Jetten spreekt van een ‘heldhaftig en ongetwijfeld moeilijk besluit. Mijn bewondering en dankbaarheid is groot voor alles wat minister Bruins voor ons heeft gedaan.’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt het vertrek van zijn partijgenoot ‘zeer treurig’, en dankt hem voor zijn harde werk. ,,Hij heeft alles gegeven, maar zijn gezondheid gaat nu voor. Hulde dat hij juist deze post nu niet onbemand wil laten.”

,,Ik heb groot respect voor het zware besluit van minister Bruins aldus CDA-fractieleider Pieter Heerma. ,,Zijn tomeloze inzet stond symbool voor alle mensen die dag en nacht keihard werken om deze verschrikkelijke crisis aan te pakken.”

,,Wat verdrietig”, vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. ,,We gaan Bruno Bruins missen als minister. Veel respect voor zijn uiterst gewetensvolle inzet in deze zware tijden.”

Ook bij Bruins’ collega’s in het kabinet is zijn vertrek hard aangekomen. Onderwijsminister Arie Slob zegt ‘aangeslagen’ te zijn door het bericht. ,,Veel respect voor alles wat hij gedaan heeft. Heel veel sterkte en goed herstel toegewenst.”

Kijk hier naar de beelden van minister Bruins:

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) verlaat de kamer nadat hij onwel werd tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) verlaat de kamer nadat hij onwel werd tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. © ANP