De politie, zoals hier in Gouda, houdt in de gaten of het samenscholingsverbod wordt nageleefd. Veel mensen bellen naar 112 om een overtreding van dit verbod door te geven.
Volledig scherm
De politie, zoals hier in Gouda, houdt in de gaten of het samenscholingsverbod wordt nageleefd. Veel mensen bellen naar 112 om een overtreding van dit verbod door te geven. © Stephan Tellier

Politie: bel geen 112 voor overtreden coronaregels

Politie en de veiligheidsregio's roepen mensen op niet het alarmnummer 112 te bellen als zij groepen van drie of meer personen zien die zich niet aan de regels houden. De meldkamer ontving de afgelopen dagen behoorlijk wat telefoontjes van burgers die een overtreding van deze coronamaatregel signaleerden. 

Er geldt sinds maandag onder meer een samenscholingsverbod voor groepen van drie of meer die geen anderhalve meter afstand houden. ,,We begrijpen dat mensen dit willen doorgeven, maar 112 is daar niet voor bedoeld. Dit nummer is alleen voor noodsituaties’’, zegt Judith van der Zwan van de politie. 

Het is de bedoeling dat politie en gemeentelijke handhavers (boa's) streng op het samenscholingsverbod gaan controleren. 

Gezond verstand

De kans dat de politie nog meer meldingen krijgt, zal alleen maar toenemen. ,,Op basis van de noodverordening die nu door de veiligheidsregio's wordt uitgewerkt, kunnen we zeker boetes opleggen en het is ook goed als burgers ons tips geven als er ergens grote groepen bijeen zijn. Maar nogmaals: 112 is daar niet voor bedoeld. Probeer elkaar eerst aan te spreken waar dit kan. Volg de maatregelen en gebruik je gezond verstand. Ook wij zullen niet meteen overgaan op bekeuren en doen eerst een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. We moeten dit samen doen’’, aldus de politiewoordvoerster.

De politie is er wel van doordrongen dat er een meldpunt moet komen om overtredingen van de coronamaatregelen door te geven. ,,Daar zijn we mee bezig.’’

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?