Politie kon noodoproep van familie overleden coronapatiënt Rachel (12) niet verstaan

De gezondheidstoestand van de 12-jarige Rachel uit Gent ging eergisteren thuis plots achteruit. Haar familie van Ghanese afkomst belde de noodcentrale, maar door de paniek was de oproep onverstaanbaar. Er werd geen ambulance gestuurd. Uiteindelijk heeft een buurman het meisje naar de spoed gebracht, meldt Het Nieuwsblad.

België is in shock na het nieuws over de dood van de 12-jarige Rachel, een meisje met Ghanese roots uit Gent. Het kind overleed eergisteren aan de gevolgen van het coronavirus en is het jongste bekende coronavirus-slachtoffer ter wereld.

Verwarde oproep

Volgens Het Nieuwsblad had de huisarts de familie aangeraden dat het meisje thuis zou uitzieken. De dagen daarna ging het ook veel beter met Rachel. Maar maandag werd ze plots snel erg ziek en kreeg ze koorts. 

De familie, die zelf geen auto heeft, belde in paniek naar de noodcentrale voor een ambulance. De telefoniste begreep de verwarde oproep niet en probeerde nog drie keer terug te bellen, zonder succes. 

Toen de ambulance maar niet kwam opdagen, bracht een buurman de familie naar het ziekenhuis. Het meisje overleed daar later.

‘Ze waren duidelijk in paniek’

Erwin Hertens, directeur van de 112-centrale, bevestigt dat er een ‘voor de calltaker onverstaanbare‘ oproep is geweest naar de 101-centrale, die bemand is door de politie. ,,De mensen waren duidelijk in paniek, en ze schreeuwden naar elkaar”, aldus Hertens in de krant. ,,We hebben de opname herbeluisterd, en het is moeilijk te verstaan.”

Waarom er geen politie of ambulance werd gestuurd terwijl de noodcentrale meestal de locatie van de oproeper kan bepalen, is niet duidelijk. Hertens zegt dat dat nog wordt onderzocht.

‘Ik ben dan vooral vader’

Het bekendmaken van het nieuws van het overlijden van Rachel (12) viel de Franstalige virloog Emmanuel André (37) gisteren behoorlijk zwaar. ,,Ik ben woordvoerder, maar op dat moment vooral vader van drie kleine jongens”, zegt hij. ,,De aankondiging die ik moest doen, was moeilijk. Ik mag dan wetenschapper, professor en interfederaal woordvoerder zijn, ik blijf ook een mens en op dat moment vooral een papa van drie jongetjes van 7, 5 en 2. Dan hakt zo’n nieuws erin. Wie is het gewend om elke dag te komen vertellen hoeveel doden er zijn gevallen door het virus? Ik denk ook niet dat ik daar aan gewend moét geraken, integendeel: dat mag vooral geen gewoonte worden. Het heeft in elk geval niets veranderd aan de strijdlust waarmee we ons werk doen.”

André werkt naar eigen zeggen ontzettend hard om na te gaan welke strategieën België moet volgen. ,,Met al onze inspanningen kunnen we het verschil maken. Dat geeft me energie en dat is ook de reden waarom ik deze rol heb aanvaard. Natuurlijk moet je ook over je eigen gezondheid waken. Het zijn zware weken, maar op de duur geraak je gewend aan het ritme.”

Rachel (12) ging naar Freinetschool De Harp in Gent.
Volledig scherm
Rachel (12) ging naar Freinetschool De Harp in Gent. © Wannes Nimmegeers

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.
  2. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”