Het café in de Spiegelstraat in Tienen.
Volledig scherm
Het café in de Spiegelstraat in Tienen. © Kristien Bollen

Politie sluit illegaal lockdownfeest in Belgisch café, aanwezigen riskeren boetes tot 4000 euro of celstraf

De Belgische politie viel vrijdagavond binnen in een café in de Spiegelstraat in Tienen. De politie ontdekte dat er stiekem, ondanks het coronaverbod, een lockdownfeestje was georganiseerd. Zowel de uitbater als de vier aanwezigen werden op de bon geslingerd. Ze riskeren een boete die oploopt tot 4000 euro of een gevangenisstraf tot drie maanden.

,,We doen dit niet omdat we dit graag doen maar omdat het nodig is”, reageert burgemeester Katrien Partyka (CD&V). ,,Het illegale feestje vond plaats achter gesloten deuren maar onze politie was het toch snel te weten gekomen”, legt ze uit. ,,Meestal blijven zulke dingen nooit lang geheim. Zeker niet als mensen merken dat er binnen- en buiten wordt gestapt. Zowel de klanten als de cafébaas probeerden zich nog te verstoppen maar dat haalde niets meer uit. Er werden boetes uitgeschreven. Het café was illegaal geopend. We kunnen dit niet toelaten. Het brengt de gezondheid van de mensen in gevaar. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Straffen

Zowel de uitbater als de aanwezige klanten krijgen een boete. Die kan oplopen tot 4000 euro en/of een gevangenisstraf tot drie maanden. ,,Feestjes zoals dit kunnen in deze tijd niet door de beugel”, gaat ze verder. ,,Dit voorval geeft duidelijk aan dat we overtredingen niet tolereren en dat er ook effectieve straffen zijn voor wie zich niet houdt aan de regels.”

Het café dat gesloten werd.
Volledig scherm
Het café dat gesloten werd. © Kristien Bollen

Geen commentaar

Of er nog andere maatregelen zullen genomen worden, is niet bekend. ,,Iedereen moet zich strikt aan de opgelegde maatregelen houden voor het welzijn van iedereen”, klinkt het.

Of er nog meer gevallen in Tienen zijn? ,,Nee, dit was een uitzondering maar we blijven wel alert en we blijven actief controleren”, voegt de burgemeester eraan toe. In totaal zijn er in de politiezone ook acht patrouilles actief om te controleren of het coronaverbod overal wordt nageleefd. 

De uitbater ontkende het voorval en wenste geen commentaar te geven.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.