RIVM: 94 nieuwe sterfgevallen en 97 ziekenhuisopnames
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er het afgelopen etmaal 94 sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus zijn gerapporteerd. Een daling ten opzichte van gisteren, toen er in de dagelijkse update 98 overlijdens werden gemeld. In totaal vallen in Nederland nu 4987 coronadoden te betreuren.
Delen per e-mail
De afgelopen 24 uur belandden 97 patiënten in een ziekenhuisbed. Dat is een lichte stijging ten opzichte van gisteren, toen er 85 nieuwe patiënten opgenomen werden. Het totaal aantal personen dat met ernstige klachten in een ziekenhuis werd opgenomen komt met de jongste cijfers op 10.951. Van alle opgenomen coronapatiënten is een gedeelte overleden aan de gevolgen van de infectie. Anderen zijn hersteld en mochten naar huis.
Ook het aantal coronapatiënten op de ic-afdelingen blijft dalen. Gisteren nam het totaal af met 48, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totaal komt daarmee op 735. Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er momenteel 707 op Nederland ic’s. Daarnaast verblijven er 28 Nederlandse patiënten met een virusbesmetting op intensivecareafdelingen in Duitsland.
Gestage daling infecties
Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen nam toe met 445. Gisteren waren dat er 475. Ondanks dat er al een aantal weken ruimer wordt getest op infecties met het virus neemt het aantal dagelijks gerapporteerde gevallen gestaag af. Met de nieuwe besmettingen waarvan het RIVM vandaag melding maakt, komt het totaal aantal vastgestelde infecties in ons land op 40.236. Omdat niet iedereen wordt getest, ligt het werkelijke aantal een stuk hoger.
Het RIVM blijft benadrukken dat de dagelijkse meldingen bestaan uit registraties verspreid over meerdere dagen. Niet alle opnames en/of overlijdens worden direct gemeld. Vooral in het weekend laten de cijfers een afwijking zien, die doorgaans op maanden of dinsdag wordt gecorrigeerd. Wel constateert het rijksinstituut dat er een dalende lijn in de cijfers zit, die ‘passen bij het beeld dat de maatregelen werken’.
Oversterfte in tehuizen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt al een aantal weken ‘oversterfte’ waar. Er gaan meer mensen per week dood dan gemiddeld. Die hogere sterfte valt samen met het begin van de coronauitbraak in ons land. Het vermoeden bestaat dat een groot deel van de oversterfte te wijten is aan besmetting met het virus. Niet iedereen wordt echter getest, waardoor de sterftecijfers van het RIVM en die van het CBS afwijken.
Het virus treft merendeels bejaarden- en verzorgingstehuizen, waar niet iedereen wordt getest en patiënten niet in alle gevallen op de ic terechtkomen. Sinds vorige week is echter ook de oversterfte gedaald. De weken ervoor was sprake van zo'n 2000 sterfgevallen meer dan anders. Nu zakte dat aantal naar ongeveer 1200. Volgens het CBS nog altijd ‘duidelijk hoger dan verwacht’. Doorgaans daalt de wekelijkse sterfte na afloop van de winter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Faith heeft een reuzenslak als huisdier: ‘Als er vrienden zijn, zet ik 'm gezellig op tafel’
Bijna iedereen heeft wel een hobby. En altijd met een verhaal. Faith McGirr (54), docent uit Utrecht, is de trotse bezitter van een Afrikaanse reuzenslak. ,,Over het algemeen is het een braaf beestje.” -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
PREMIUM
Géén Q-koortsvergoeding voor een op de vijf slachtoffers
Zo’n zeshonderd mensen die als Q-koortsslachtoffer een tegemoetkoming aanvroegen bij de regering, krijgen niks. In totaal is ruim 20 procent van de aanvragen afgewezen. De overheid stelde 15.000 euro per persoon beschikbaar, maar hanteert - soms omstreden- voorwaarden. -
PREMIUM1
Unieke vondst: onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken bij Amerikaans veilinghuis
Op een kunstveiling in de Verenigde Staten is een tot nu toe onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken. ‘Probably Paris’ stond erbij geschreven, maar kunsthandelaar en -liefhebber Patrick Peeters zag meteen dat het om Nijmegen ging en wist het op de kop te tikken. Kenners noemen het een ‘unieke vondst.’ -
PREMIUMVideo
‘Eindelijk: weer dansen, juichen én flirten in de Ziggo Dome’
Zo’n 1300 dancefans beleefden zaterdagmiddag hun feestelijkste uitstapje in ruim een jaar tijd. Tijdens een testevenement in de Ziggo Dome mocht er eindelijk weer even gedanst, gejuicht én geflirt worden.
-
PREMIUM
Mick viel 120 kilo af! Zijn metamorfose is compleet na een operatie, maar verzekeraar betaalt niet
Mick Wonnink heeft een turbulente periode achter de rug. Vier jaar terug woog hij nog 250 kilo. Op eigen kracht viel hij 120 kilo af. Nu wil de Hengeloër zich laten opereren aan zijn obese buik, maar de zorgverzekeraar vergoedt dat niet. Mick geeft niet op. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?