RIVM meldt 175 sterfgevallen en 722 nieuwe ziekenhuisopnames
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in zijn dagelijkse update weten dat er het afgelopen etmaal 175 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 zijn gemeld. Het totaal aantal overlijdens in ons land komt daarmee op 1039. Gisteren nam het aantal doden met 93 toe tot 864.
Delen per e-mail
Van alle patiënten met Covid-19 kwamen er 4712 in het ziekenhuis terecht. Vandaag steeg dat aantal met 722, een duidelijke stijging ten opzichte van de opnamecijfers van gisteren. Toen werden er 507 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld door de landelijke GGD’en en kwam het totaal uit op 3990.
Procentueel gezien kwam tot nu toe 32 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht. Van het totale aantal patiënten kwam 8,2 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt, kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld.
Tot vandaag bracht het RIVM het aantal coronapatiënten per gemeente in beeld. In plaats daarvan wordt nu het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per 100.000 inwoners gepubliceerd. Uitgaande van het woonadres hebben de volgende tien gemeenten het hoogste aantal opnames per 100.000 inwoners:
Peel en Maas, Limburg (237), Boekel, Noord-Brabant (195), Bernheze, Noord-Brabant (182), Uden, Noord-Brabant (159), Gemert-Bakel, Noord-Brabant (156), Oudewater, Utrecht (147), Meierijstad, Noord-Brabant (136), Cranendonck, Noord-Brabant (132), Nederweert, Limburg (129) en Landerd, Noord-Brabant (127).
Lees verder onder de kaart.
Opnames op ic-afdelingen
Op de intensivecareafdelingen liggen volgens de laatste cijfers 1065 ernstig zieke patiënten bij wie het virus is vastgesteld en 54 mensen die waarschijnlijk zijn besmet, maar van wie nog geen testresultaat binnen is. Ook dit aantal kan in werkelijkheid hoger liggen, omdat de registratie soms achterloopt.
De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn, aldus het RIVM. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is nog altijd een stijgende lijn te zien. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.
Lees verder onder de grafiek.
Vastgestelde besmettingen
Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 845 naar 12.595. Gisteren bedroeg de stijging 884, waardoor nu een lichte daling is te zien. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt, maar alleen degenen met ‘risico op een ernstig ziektebeloop’.
In het begin van de epidemie werd in Nederland veel getest. Dat ging niet alleen om personen met klachten, maar ook om hen die in contact waren gekomen met patiënten. Nu gaat het alleen om mensen met zware klachten, waardoor ook het aandeel ziekenhuisopnames en overleden patiënten hoger zal liggen.
‘Lager dan je zou verwachten’
Het aantal gemelde sterfgevallen schommelde dagenlang rond de 100. Vorige week vrijdag werd gewag gemaakt van 112, zaterdag van 93, zondag telde een triest record van 132 en gisteren was opnieuw sprake van 93 doden. Die aantallen zijn, volgens het instituut, ‘lager dan je zonder maatregelen zou verwachten’.
De aantallen van het RIVM, die via een samenwerking tussen artsen, laboratoria en de landelijke GGD’en wordt verzameld, zijn gebaseerd op meldingen die dagelijks binnenkomen. Niet elke ziekenhuisopname of sterfgeval worden door de instanties direct doorgegeven, waardoor de cijfers soms hoger of lager uitvallen.
,,Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking’’, zegt het RIVM bij de dagelijkse update. De afvlakking mag worden verwacht op basis van de maatregelen die de overheid trof in reactie op de virusuitbraak in Nederland en de pogingen de opmars van Covid-19 te stuiten.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Wetenschappelijk Bewezen
Zo beschadig je je lichaam als je te veel zout eet (en dat doet bijna iedereen)
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Marianne Geleijnse uit wat de gezondheidsrisico's van te veel zout eten zijn. -
PREMIUMVIDEO
Veel mensen kunnen de tandarts niet betalen en dus stond deze mobiele praktijk in Amersfoort
Afgebroken tanden, rotte kiezen en een nare geur uit je mond. Wie geen tandarts kan betalen heeft niet alleen een medisch probleem. En dus wil Dokters van de Wereld de mondzorgverzekering terug in het basispakket. De hulporganisatie stond dinsdag met haar tandartsbus in Amersfoort. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
PREMIUM
Waarom meezingen met de radio gezond is: ‘Even niet nadenken of piekeren’
Houd de moed erin door luidkeels mee te zingen met je favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat daarmee sombere gedachten en gepieker verdwijnen. ,,Het doet de tijd stilstaan en je kunt er helemaal in opgaan’’, zegt gedragstherapeut Filip Raes. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUMvideo
Coronatestafval wordt niet goed afgevoerd: ‘Dit zijn wel heel erg grove overtredingen’
Coronateststraten gaan slordig om met het afvoeren van besmettelijk testmateriaal. Ook bij het verpakken en vervoeren van afgenomen testmonsters worden regelmatig regels overtreden. Hierdoor is er risico op meer besmettingen.