Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Transavia: repatriëring 500 reizigers uit Marokko misgelopen door noodtoestand

Het uitroepen van de noodtoestand door de Marokkaanse overheid heeft de repatriëring van circa vijfhonderd mensen in het water doen vallen. Transavia zou dit weekend drie volledig volgeboekte vluchten tussen Marokko en Nederland uitvoeren. Doordat de landingsrechten voor de vluchten naar Nador en Marrakech werden ingetrokken, gingen die echter niet door.

,,Vrijdag om 18.00 uur ging alles op slot”, legt een woordvoerder van Transavia uit. Ze rekent voor dat drie volle vliegtuigen vijfhonderd passagiers kunnen vervoeren. Dat zijn niet noodzakelijkerwijs alleen maar Nederlanders. Transavia neemt ook reizigers uit buurlanden of zelfs Scandinavische landen aan boord om ze naar Europa te brengen.

Naast de Marokkaanse vluchten voerde Transavia dit weekeinde nog acht vluchten voor repatriëring uit. Die gingen voornamelijk naar Spaanse bestemmingen.

Nederlanders

Hoeveel Nederlanders nog in het buitenland wachten op repatriëring, is moeilijk te zeggen. De branchevereniging voor reisorganisaties ANVR kan geen actueel cijfer geven. Wel schat de koepelorganisatie dat er vrijdag nog circa 8000 Nederlanders die via een pakketreis in het buitenland waren op hun terugreis wachtten. Woensdag meldde de ANVR nog dat er op dat moment nog ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland waren.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft ook geen exact beeld van het aantal Nederlandse reizigers dat terug naar huis moet worden gebracht. De eerste zorg gaat nu uit naar het thuisbrengen van reizigers, lichtte een zegsvrouw toe. Ook meldt ze dat de reguliere vluchten die KLM de afgelopen dagen nog uitvoerde helemaal vol zaten. ,,Dan gaat het om duizenden passagiers.”

 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.