Zo klapten we voor alle helden die ons land draaiende houden

Ook al zat je alleen wat schuchter op je eigen bank te klappen, weet dan: je was niet alleen. Om al het personeel in de zorg, maar ook de vakkenvullers, vuilnismannen en al die anderen die ons land draaiende houden te bedanken, klonk er overal geklap. Van het ziekenhuis in Goes tot de achtertuinen van Hillegom. Van het balkon van een Koninklijk Paleis tot balkonnetjes in Eindhoven. Een hart onder de riem voor al die mensen die ons de afgelopen dagen zo hard hielpen: ‘Hou vol’. 

Het initiatief om dinsdagavond met zijn allen te gaan klappen kwam van Legustha Andriessen uit Bergambacht, Imke Emons uit Horst en Esther Dekkers van Schijndel uit Valkenswaard. Onder het mom ‘Klap corona de wereld uit’ hoopten ze dat zoveel mogelijk mensen minutenlang zouden klappen. En omdat samenkomen er nu niet inzit, gebeurde dat veelal in de woonkamer, op het balkon, voor de deur of in de tuin. Doel was om dit op sociale media te delen, en daar werd massaal gehoor gegeven.

Zo klapte de complete koninklijke familie vanaf een balkon. ,,Wij klappen vanavond met dank en respect voor al die zorgmedewerkers die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus", sprak koning Willem-Alexander.

Het bleef niet altijd bij klappen. Ook vuurwerk, getoeter en gejoel is op veel filmpjes te horen. Initiatiefnemer Imke Emons had al op een grote opkomst gerekend. Ze stond vandaag zo ongeveer alle Nederlandse media te woord, en zelfs buitenlandse media. En dus kwam het initiatief tot India aan toe op televisie.

'Hartverwarmend’,  ‘indrukwekkend’ en ‘het deed mij echt goed’ valt te lezen in de reacties op Twitter. Vooral bij ziekenhuizen en zorginstellingen stonden veelal kleine clubjes mensen te klappen. ‘Laat deze crisis het startpunt zijn voor betere beloning en meer waardering', schrijven Twitteraars ook. ,,Kunnen we dan nu beginnen met echte waardering die past bij het beroep zoals in deze bijzondere tijden wordt getoond zonder dat ze dat vragen?”

Al deed niet iedereen mee.

Applaus van de Koninklijke familie.
Volledig scherm
Applaus van de Koninklijke familie. © RVD
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”