In het Erasmus MC wordt ook onderzoek gedaan naar het nieuwe coronavirus.
Volledig scherm
In het Erasmus MC wordt ook onderzoek gedaan naar het nieuwe coronavirus. © AD

Virologen Erasmus MC hebben idee waardoor corona zich sneller verspreidt dan andere virussen

Het nieuwe coronavirus onderscheidt zich van andere virussen doordat het zich makkelijker vermenigvuldigt in de neus. Daardoor zou het sneller overdraagbaar zijn dan bijvoorbeeld Sars of Mers. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

De virologen wilden weten wat de verschillen zijn tussen het coronavirus (Sars-CoV-2) en virussen die al langer bekend zijn, zoals Mers en Sars. Door meer over het virus te weten, wordt duidelijker welke maatregelen zouden kunnen helpen om verdere verspreiding tegen te gaan en om een behandeling of vaccin te ontwikkelen.

‘Bij apen met het coronavirus vonden de onderzoekers het virus in de neus, longen en darmen zonder dat zij symptomen hadden als hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree’, schrijft het academische ziekenhuis op zijn website amazingerasmusmc.nl. ‘De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij Sars. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.’

De onderzoeksresultaten geven een mogelijke verklaring voor de snellere verspreiding van het nieuwe virus. Bij Sars en Mers gebeurt het vermenigvuldigen dieper in de luchtwegen, waardoor deze virussen zich minder snel verspreiden via kuchen of hoesten.

Maatregelen nodig

In het artikel zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC, dat kijkend naar de resultaten de maatregelen zoals die nu gelden nodig zijn, en dat het beter is dat grote groepen niet bij elkaar komen. ‘Mensen kunnen zelf bijdragen aan het afremmen van de verspreiding door hun sociale contacten nu te beperken.’

Het onderzoek ligt nu ter beoordeling bij een wetenschappelijk tijdschrift en is nog niet gepubliceerd.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam